Select Page

U prepunoj kinodvorani održana dječja smotra folklora “Na Petrovu ognjištu”

U prepunoj kinodvorani održana dječja smotra folklora “Na Petrovu ognjištu”

Deveta po redu dječja smotra folklora pod naslovom „Na Petrovu ognjištu“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „fra Petar Bakula“ Posušje održana je u subotu 4. svibnja u kinodvorani Posušje s početkom u 18 sati.

Ove godine dječja smotra folklora ugostila je tri društva: HKUD „Pleter“ iz Dugopolja, HKUD „Napredak“ iz Uskoplja i HKUD „Mokro“ iz Širokog Brijega. Pored gostujućih društva, nekoliko skupina djece iz HKUD „fra Petar Bakula“ iz Posušja je nastupilo na večeri dječje smotre folklora, jer domaće kulturno – umjetničko društvo broji veliki broj djece koji su članovi društva, pa su ovom smotrom svi dobili priliku za nastup – bilo je njih ukupno oko 150 djece više uzrasta.

„Proteklo je i malo iznad očekivanog. Kinodvorana je bila prepuna, drago nam je da su roditelji i svi ljubitelji tradicije došli podržati ovaj događaj i našu djecu u čuvanju tradicijske baštine kako našeg kraja, a tako i tradicijsku baštinu hrvatskog naroda iz ostalih krajeva. Puno se truda uložilo u organizaciju koja traje već tri i četiri mjeseca. Hvala svima koji su podržali i roditeljima koji su zadnja dva tjedna djecu redovito dovodili na probe. Imali smo priliku vidjeti jedan raznolik program“, kazala je za naš radio Gabrijela Širić, predsjednica HKUD „fra Petra Bakula“ Posušje. Posušani su predstavili običaje i plesove Slavonije i Posedarja, slavonsko kolo ćiru, ali i nekoliko skupina malih gangaša i gangašica, te zanimljive igre i pjesmice naših starih. Po prvi put u domaćem društvu su i djeca vrtićkog uzrasta. „Puno je posla s djecom, ali oni rado dolaze. Mi se trudimo da ih naučimo, uvijek može bolje, ali idemo korak po korak“, kazala je Širić.

Po prvi put u Posušju nastupilo je HKUD „Pleter“ iz Dugopolja. „Predstavili smo se s koreografijom pod nazivom „Iđe dernek sveti Mijovija“. Naši mališani izvodili su koreografiju gdje su došli na dernek. Kako ulaze u neku dob, prvi put dolaze na dernek. Naš Roko svirao je gusle i diple, ja sam svirala dvojnice. Uz to čule su se pjesme koje su najstariji oblik pjevanja u našem mjestu, reru, uravan, dječja vojkavica. Došlo nas je 12. Prvi put smo ovdje, jako nam se svidjelo. Nadamo se da će nas opet pozvati“, kazala je Karla Rogošić iz društva iz Dugopolja.

HKUD „Napredak“ iz Uskoplja je također nastupilo u Posušju. Društvo je to koje ima tradiciju dužu od 100 godina. Točnije osnovani su 1906. godine. Njih je u Posušje došlo oko 20 djece. „Mi smo predstavili igre središnje Bosne, naše tradicionalne. Vidjeli smo i naše tamburaše, jer nakon dugo godina formirali su se naši tamburaši. Njih je bilo osam, a nas plesača dvanaest. Izveli smo zavrzlamu i ćumurku. Mi smo već ovdje bili nekoliko puta, ali i posuško društvo kod nas. Vjerni smo gosti i nadamo se da se ova tradicija nastavlja“, kazao je za naš radio Viktor Šekerija, voditelj društva iz Uskoplja.

Od 2001. godine djeluje HKUD „Mokro“ iz Širokog Brijega. Za njima je mnoštvo nastupa kako u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj na svim važnijim smotrama folklora, pa tako i u drugim zemljama Europe. U društvu imaju nekoliko sekcija, a u svom kraju na godišnjoj razini imaju organizacije svojih smotra. U Posušje ih je došlo 35 djece. „Bila nam je čast doći u Posušje i dovesti našu dječicu u ovu dvoru. Svaka čast jer imate gdje pokazati sve ono što se radi s našom djecom. Prikazala su naša djeca pjesme i plesove iz Slavonije. Svi su danas bili prekrasni, sva djeca iz svih društava. Hvala Bogu da ih ima. Hvala Bogu da ima i onih ljudi koji se trude učiti ih. Hvala i svim roditeljima koji ih potiču na ovu aktivnost, oni su najveći jamac da će se očuvati naša kulturna baština. Djeca kao djeca. – oni i ne znaju koju važnost imaju u ovome, zato roditelji su tu ključni“, kazala je Slavica Ćužić, predsjednica društva „Mokro“ iz Širokog Brijega.

Posebno je na kraju smotre bilo zanimljivo natjecanje u starim igrama u kojima su odmjerili snage djeca iz svih društva čiji su voditelji istaknuli da im je prijem u Posušju bio iznimno gostoljubljiv.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading