Select Page

Učenje kroz praksu: Dodatne kante za otpad na ulicama Posušja

Učenje kroz praksu: Dodatne kante za otpad na ulicama Posušja

Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje uspješno privodi kraju školski projekat Servisno učenje  pod naslovom “Prikupljanje starog papira”. Nakon uspješno završenog prvog modula edukacije ”Servisno učenje – učenje kroz angažman” u organizaciji MIOS Tuzla i Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH prije dvije godine, učiteljica u OŠ Ivana Mažuranića Ljiljana Pirić zajedno s učenicima provodi zadatak u praksi. „Ispred naše škole sam bila na obuci projekta Servisnog učenja. Nakon obuke, izradili smo projekt “Prikupljanje starog papira”, prijavili ga i prošli. Krenili smo prije dvije godine kada su ovi učenici bili peti razred i kada sam im bila učiteljica. Korona nas je zaustavila neko vrijeme, ali smo nastavili“, kazala je učiteljica Liljana.

Sada učenici i učiteljica Ljiljana s nestrpljenjem očekuju finale druge Regionalne nagrade za projekt Servisno učenje u kojimu je projekt posuških osnovaca izabran među 72 prijave iz šest zemalja. „Mi smo ušli u finalni krug ovoga natjecanja čiji bi rezultati trebali biti poznati krajem studenog i baš se radujemo da vidimo kako smo prošli. Moramo istaknuti i da preko ovoga projekta doprinosimo školi u opremanju suvremenim učilima. Tako smo već dobili jedan 3D printer“, kazala je učiteljica Ljiljana. Dodala je također da su tijekom ovoga projekta dobili i osam kanti za smeće koje će rasporediti na različite lokacije u Posušju kako bi se u nju prikupljao stari papir i otpad.

Servisno učenje ili učenje kroz angažman podrazumijeva izgradnju dječjih kompetencija da percipiraju i rješavaju probleme u zajednici prema mogućnostima i uzrastu. Naglasak je na učenju izvan učionice, te povezivanje znanja koja djeca trebaju učiti u školi sa svakodnevnim životom.  „Najbitnije je da djeca ono što uče, mogu iskazati i u praksi“, kazala je učiteljica Ljiljana i dodala da je ovo sigurno jedan način poboljšanja izvođenja nastave.

Što su djeca naučila?

Petra, Marija, Julija, Darija, Patrik, Toni, Marko i Luka dio su ekipe koja je sudjelovala na projektu. Danas su učenici sedmog razreda, a s projektom Servisnog učenja  pod naslovom “Prikupljanje starog papira” krenuli su još dok su bili učenici petog razreda. Petra nam je je kazala da su kroz projekt naučili prepoznati potrebe u našoj zajednici koje mogu riješiti. „Jedna od tih potreba je i prikupljanje starog papira“, kazala je Petra. Zašto su se odlučili baš na prikupljanje starog papira, te zašto nije bila neka druga ideja kazala nam je Marija. „Iz razloga što u školi učimo puno o zaštiti i očuvanju prirode, značaju šuma za živa bića, a znamo da je drvo sirovina za pravljenje papira“, kazala je Marija. Julija je pak dodala da je u školi veliki broj učenika i da je puno papira, te da je to bio dodatni razlog zašto su se odlučili za ovaj projekt. Darija nam je rekla da prikupljeni otpad odvozi poduzeće Ladanušić, te da on ide na reciklažu.  Na koji način se papir prikuplja otkrio je Patrik: „Papir prikupljamo tako što smo u dosta instituacija i poduzeća postavili kante i jednom tjedno dolazimo po taj papir“. Toni nam je kazao koji je pak idući korak u projektu. „Naš idući korak je postavljanje još kanti s naljepnicima koje smo sami izradili. Jedna kanta će biti kod Smailija u blizini škole,  druga kod caffe bara Petica, treća kod Pošte, a četvrta ispred Općine“, kazao je Toni. Marko je pak govorio što za njih znači rad na ovom projektu. „Za mene rad na ovom projektu znači da svoje znanje koje sam stekao u školi, primjenim u stvarnost. Za mene rad na projektu znači druženje s prijateljima, upoznavanje i prijateljstvo. Rad na ovom projektu me je naučio da moram dogovarati se s drugima, da moram pristojno komunicirati“, kazao je Marko. Luka nam je pak kazao da su uglavnom nailazili na pozitivne reakcije prilikom rada na projektu. „Uglavnom su nas primili i saslušali te u kante počeli prikupljati papir. Bilo je nekoliko loših iskustava, kada smo npr. radili anketu s pitanjem „Što radite sa starim papirom?“, neki nisu htjeli odgovoriti. U školi su se isto tako djeca znala izrugivati“, kazao je Luka. No sve su to izazovi koji imaju viši cilj. Zato su nam djeca OŠ Ivana Mažuranića i poručila i pozvala nas da stari papir ubacujemo u kante kako bi Posušje bilo što urednije i čišće.

Učenicima i voditeljima projekta iz OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja sada slijedi završna svečanost koja će se održati na Kupresu. No, oni ne planiraju prestati s aktivnostima projekta. Rad na zaštiti okoliša i podizanju svijesti o važnosti čistog okoliša posao je koji , ako želimo rezultate, traži stalni angažman i aktivnost.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading