Select Page

Ugledni hrvatski novinar tvrdi: Ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu, Hrvati prave Herceg Bosnu

Ugledni hrvatski novinar tvrdi: Ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu, Hrvati prave Herceg Bosnu

Kada je postalo jasno kako bi razgovori o izbornoj reformi mogli rezultirati uspjehom, očekivano, bošnjačke političke stranke odlučile su minirati bilo kakvu mogućnost dogovora.

Piše: Zoran Krešić l vecernji.ba

Valja reći kako se to dogodilo nakon što je uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a postigao dogovor o izmjeni Ustava (članci 4. i 5.), načinu biranja izaslanika za Dom naroda te da je bilo potrebno pronaći model o načinu biranja članova Predsjedništva BiH i katalogu pitanja o vitalnome interesu u gornjem federalnome domu.

Kako bi spriječili dogovor, zbog toga su uslijedile koordinirane izjave i istupi bošnjačkih političara SDA, SDP-a, DF-a i ostalih priključenih kako neće prihvatiti nikakav kompromis.

Po poznatom rukopisu iz SDA spin kuhinje, najprije su angažirani SDP/DF jurišnici kako bi optužili strane dužnosnike da rade u interesu Hrvata.

Zatim je ciljanu poruku uputio i čelnik SDA Bakir Izetbegović kako će Dragan Čović i HDZ morati dosta toga popustiti kako bi se postigao dogovor. Na taj je način praktično nagovijestio da će se vratiti razgovore kako bi ih završio/minirao.

Izetbegović mlađi je praktično tako izdao i vlastitog oca Aliju Izetbegovića koji je s Hrvatima uspio osamostaliti BiH, te dovesti do pobjedničkih akcija 1995.

U slučaju da se pak ne postigne dogovor o izbornoj reformi, hrvatska strana neće imati puno izbora. Smjer djelovanja dalo im je izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. A to u prijevodu s političko-diplomatskoga rječnika znači uspostavu vlastite federalne jedinice. Na to imaju sva prava.

Zoran Krešić poznati je mostarski novinar trenutno zaposlen na Večernjem listu BiH, jednom od vodećih medija bh. Hrvata..

VL

OGLASI

Loading