Select Page

Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija suglasile su se oko provedbe mirovnog sporazuma

Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija suglasile su se oko provedbe mirovnog sporazuma

Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija suglasile su se da izrade do kraja studenoga plan primjene propalih mirovnih sporazuma za istočnu Ukrajinu, kazao je ukrajinski predsjednik Petar Porošenko nakon pet sati razgovora čelnika četiri države.

“Od sada do kraja studenoga moramo se dogovoriti o koracima. Radit će se o dokumentu kojim će se utvrditi provođenje svih sporazuma iz Minska”, kazao je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajina i Rusija suglasile su se i oko povlačenja ukrajinskih snaga te snaga separatista koje podržava Moskva iz četiri područja sukoba u regiji Donbas, kazao je Porošenko nakon prvog susreta tzv. “normandijskog formata” u više od godinu dana.

Suglasili su se i da će promatrači iz OESS-a moći biti naoružani i da se njihove aktivnosti u praćenju provedbe mirovnih sporazuma iz Minska neće ometati.

“Nema alternative normandijskom formatu”, kazao je Porošenko. “Plan bi trebao imati nastavak u obliku provedbe sporazuma iz Minska i jamstava za njihovu provedbu”.

Separatističko nasilje izbilo je na istoku Ukrajine 2014. i od tada je poginulo 9600 osoba. Primirje koje su četiri zemlje dogovorile u veljači 2015. u Minsku zaustavilo je teške borbe između ukrajinske vojske i pobunjenika koje podupire Rusija no sukobi se nastavljaju duž linije razdvajanja.Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za povrede primirja.

Do susreta je došlo u trenutku kad su povećane napetosti između Rusije i Zaapda zbog vojne potpore Moskve režimu u Siriji i vijesti da je Rusija uputila vojne brodove prema Siriji kako bi se nastavila opsada Alepa.

Porošenko je kazao kako će održavanje lokalnih izbora biti predmet daljnjih razgovora i Ukrajina ustrajava da će održati izbore u Donbasu tek nakon što se strane snage povuku.

Putin, koji nije bio i Berlinu od ruske aneksije Krima 2014., novinarima je nakon sastanka rekao kako sporazumi iz Minska moraju biti osnova rješenja krize. On je kazao i kako je dogovoreno da se proširi misija promatrača OESS-a.

Nakon što je završen susret o Ukrajini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande nastavili su razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o Siriji.

vecernji.ba

OGLASI

Loading