Select Page

Ursula von der Leyen izabrana za novu predsjednicu Europske komisije

Ursula von der Leyen izabrana za novu predsjednicu Europske komisije

Gospođa von der Leyen nominirana je na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna.

Ursula von der Leyen, njemačka demokršćanka i najdugovječnija ministrica u vladi kancelarke Angele Merkel, izabrana je večeras u Strasbourgu za novu predsjednicu Europske komisije. Prva je žena na toj dužnosti, a u tajnom glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta dobila je podršku 383 zastupnika. Protiv je bilo 327, a suzdržanih 22.

– Oni koji žele sa mnom jačati Europu, imat će u meni strastvenog borca. Međutim, oni koji žele razarati Europu, imati će u meni žestokog neprijatelja – poručila je nova predsjednica Komisije jutros, u raspravi uoči glasanja.

Gospođa von der Leyen nominirana je na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna. Bio je to najdulji summit lidera u povijesti EU, a Ursula von der Leyen neočekivano se pojavila kao kandidatkinja nakon što lideri nisu mogli postiči dogovor niti o jednom od unaprijed istaknutih kandidata triju političkih grupacija u EU. Upravo zbog načina na koji je izabrana – bez vođenja ikakve kampanje, bez predstavljanja biračima, dogovorom iza zatvorenih vrata kojim je pogažen princip “spitzenkandidata” – velik broj zastupnika u Europskom parlamentu ispočetka se protivio njezinom izboru. No, taj je broj opadao u protekla dva tjedna. Posljednja velika politička grupacija koja je prijetila da će uskratiti podršku Ursuli von der Leyen, skupina socijalista i demokrata, odlučila je službeno dati potporu, premda je otprilike trećina članiova tog kluba, ponajprije Nijemci iz SPD-a, ali i još neki iz drugih zemalja, ustrajala na stavu protiv.

Europski pučani bili su zdušno za, liberali iz kluba Obnovi Europu također za, a i dijelovi ostalih, manjih klubova zastupnika priklonili su se Ursuli von der Leyen. Na primjer, zastupnici iz talijanskog pokreta 5 zvijezda, ili zastupnici iz vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, koji sjede u skupini Europskih konzervativaca i reformista. Oni su bili ljuti što vladajuća većina nije prihvatila njihovu bivšu premijerku, sada europarlamentarku Beatu Szydlo pri izboru predsjednika jednog odbora, no prema pisanju poljskih medija njemačka je kancelarka Merkel osobno nazvala poljskog premijera Morawieckog i ispričala mu se, objasnivši da to sa Szydlo nije krivnja pučana.

Vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading