Select Page

Uskoro: Broj umirovljenika izjednačit će se s brojem zaposlenih

Uskoro: Broj umirovljenika izjednačit će se s brojem zaposlenih

Poznato je da većina umirovljenika u Bosni i Hercegovini prima minimalnu mirovinu od oko 320 KM. Umirovljenici u BiH su tako već odavno postali kategorija stanovništva koja se suočava s velikim ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim poteškoćama.

Najniža mirovina u Federaciji BiH iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok je najviša 2174,48 KM. Ni u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj situacija nimalo nije bolja. Najniža mirovina za minimalan staž od 15 godina u RS-u je 169,34 KM, najviša 1687,12 KM, a prosječna je 331 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u Republici Srpskoj.Od ukupno 388.000 umirovljenika u FBiH njih 230.000 živi ispod minimuma koji bi trebao osigurati dostojanstven i iole normalan život nakon toliko godina provedenih na radu, nerijetko na vrlo teškim i mukotrpnim poslovima na kojima su mnogi umirovljenici narušili i vlastito zdravlje.- Za ovakvo stanje umirovljenika mnogo je krivaca, počevši od nebrige osoba na vlasti pa do činjenice da je broj uplata za mirovinsko sve manji. Najprije činjenica: čim ne znaju što bi s viškom radnika, rješenje je slanje u mirovinu. Nažalost, i broj zaposlenih sve je manji. Problem je i što mnogi rade na “crno”, koji, ne samo da ne doprinose punjenju mirovinskih fondova već i sijeku granu na kojoj sjede.

Mnogi ne uplaćuju doprinose

Žalosno je i što mnogi ne uplaćuju doprinose, prikazuju manje plaće dajući novac “na ruke” i tako redom, kaže Karlo Zelenika, predsjednik Udruge umirovljenika iz Širokog Brijega.I službeni podaci pokazuju da se broj umirovljenika sve više približava broju zaposlenih. Odnos broja zaposlenih i broja umirovljenika je 1,13 naprema jedan, s tendencijom da se ovi brojevi izjednače. To je samo pitanje dana. Na kraju prošle godine u BiH je bilo zaposleno nešto manje od 690 tisuća radnika, dok je mirovinu primalo 620 tisuća. Još jedan podatak: prema službenim podacima tek 15 posto umirovljenih ima puni radni staž, dakle tek svaki sedmi umirovljenik.Danas su bh. mirovine tek 41 posto od prosječne plaće, a trebale bi biti u omjeru 65 posto od prosječne plaće. Točnije, danas bi mirovina trebala biti minimalno 450 maraka. Ipak, to nije ni blizu pa većina umirovljenika u BiH, nakon što plate sve dažbine i kupe sebi lijekove, dnevno imaju samo tri marke za preživljavanje.Prosječna starost korisnika prava osobne mirovine u godini ostvarivanja prava je nešto više od 58 godina, a kod invalidskih nešto manje od 50 godina. Samo u statistici Zavoda MIO Republike Srpske navodi se da je u radu 5671 prvi zahtjev za mirovine, broj primljenih prvih zahtjeva u mjesecu je 2205, a broj riješenih u istom razdoblju je 2343.

vecernji.ba

OGLASI

Loading