Select Page

USPOSTAVA VLASTI: HNS BiH ima presudnu većinu u Domu naroda

USPOSTAVA VLASTI: HNS BiH ima presudnu većinu u Domu naroda

U Hercegbosanskoj županiji danas bi se trebala izabrati dva izaslanika za federalni Dom naroda, čime će i treća županija dovršiti svoj dio posla koji je bitan za formiranje federalnih vlasti, dok se istodobno očekuje kako će se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji postići koalicijski sporazum između dviju stranaka SDA i Demokratske fronte, koje bi trebale popuniti bošnjačku kvotu u vlasti. Nakon posljednjeg sastanka triju stranaka u prostorijama DF-a u Mostaru izraženo je očekivanje da će tri stranke danas potpisati sporazum za uspostavu vlasti.

Premijer i skupština

Po dostupnim informacijama SDA će za predsjednika Skupštine HNŽ-a predložiti dosadašnjeg predsjednika zakonodavnog tijela Šerifa Špagu. Hrvatima, pak, pripada pozicija županijskog premijera. Sigurno je da će u Dom naroda Parlamenta FBiH od HDZ-ovih zastupnika ići Tomislav Martinović i Davor Pehar, a iz ove županije biraju se trojica Hrvata. HDZ BiH ima jedanaest zastupnika, a HDZ 1990. njih trojicu pa bi se jedan, ako ne bude drugačijeg raspleta, mogao birati iz šešira. No, jednako tako važnim predstavnici partnerskih stranaka smatraju i prioritete u radu buduće vlade jer se očekuje smanjenje potrošnje i stabiliziranje proračuna.

Blizu dogovora

Županijski stranački čelnici HDZ-a, SDA i DF-a vjeruju kako će se nova županijska vlada, zajedno sa svim ministrima imenovati najdalje za mjesec dana. I u Skupštini HBŽ-a na današnjoj sjednici očekuje se konstituiranje klubova naroda, što je prvi korak za uspostavu vlasti. Nakon toga bi trebala uslijediti odluka o imenovanju privremenog povjerenstva za izbor i imenovanje, zatim prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za predsjedatelja i zamjenike predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije te izbor izaslanika iz Skupštine HBŽ-a u Dom naroda u FBiH. Na ovaj bi način HBŽ trebala postati treća županija koja je završila ovaj posao. Ovoga tjedna taj su posao okončale Srednjobosanska i Posavska županija, a sljedećeg i preostale većinske hrvatske županije ZHŽ i HNŽ. Za hrvatske izaslanike, njih četvero, iz dviju županija izabrani su predstavnici HNS-a BiH čime je ova stranka naznačila kako će imati presudnu kontrolu nad ovim domom, ali i uspostavom izvršne vlasti. Slična je situacija i u drugim županijama s hrvatskom većinom. Budući da nijedan Hrvat nije izabran u Tuzli još jednoga izaslanika dat će najvjerojatnije ZHŽ

veecrnji.ba

OGLASI

Loading