Select Page

UŠTEDE: Maturalne haljine preko Facebooka posuđuju

UŠTEDE: Maturalne haljine preko Facebooka posuđuju

Za proslavu mature roditelji maturanta trebaju izdvojiti najmanje 300 konvertibilnih maraka, a brojka se zna popeti i na 1000 KM, što je za brojne obitelji veliki udar na proračune, posebice ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plaće u FBiH nešto veći od 800 KM, a najveći broj obitelji preživljava sa svega 600 – 700 KM.

Cijena haljina kreće se uglavnom od 250 do 450 KM. Osim haljine, djevojke obično odmah traže i torbice za koje je potrebno izdvojiti od 20 do 60 KM. Kako bi tu večer odisale glamurom, novac je potrebno osigurati i za sandale i cipele čija se cijena kreće od 50 KM, ali i za šminku i frizuru. U kozmetičkim i frizerskim salonima ističu da šminkanje za maturantice košta u prosjeku od 20 do 30 KM, a za friziranje je potrebno najmanje 30 KM. Mladići trebaju izdvojiti nešto manje novca od djevojaka. Za muška odijela potrebno je izdvojiti najmanje 150 KM. Prodavači dodaju da maturanti cipele plaćaju od 50 do 150 KM, ali ima i onih koji izdvoje mnogo više novca.

Odjeća, frizura, šminka i modni dodaci predstavljaju samo jedan dio troškova jer maturantima treba osigurati i novac za proslavu maturalne večeri u restoranima i hotelima, ali i obvezno fotografiranje za pano i DVD snimku sa svečane večere. Svjesni teške financijske situacije velikog broja obitelji u BiH te činjenice da određen broj maturanata ne može kupiti sve potrebno za tu večer, dio bivših maturantica odlučio se na hvale vrijedan potez posuđivanja maturalnih haljina. Jedna od njih je i Kristina Komljen iz Banje Luke koja je maturirala pretprošle godine, a ove je odlučila svoju haljinu posuditi nekoj od djevojaka slabijeg imovinskog stanja.

“Kako živimo u društvu koje ne zna cijeniti prave vrijednosti, želim na ovaj način skrenuti pozornost mladima da ne dopuste da okolina utječe na njih, da ne traže od svojih roditelja da izdvajaju nekoliko stotina maraka za haljine koje će obući jednom u životu. S obzirom na to da sam ja napravila pogrešku pa potrošila dosta novca na maturalnu haljinu, odlučila sam svoju posuditi djevojci koja ne želi ili nije u mogućnosti kupiti drugu, ­rekla je za “Novosti” Kristina Komljen, a ponudu je postavila na svoj Facebook profil. Kristina se na ovaj potez odlučila inspirirana istim postupkom svoje sugrađanke Jovane Todić. ­Zahvaljujem se, prije svega, Jovani koja je ovo isto uradila prije mene, ali i Jovani Trifunović koja je ideju popularizirala na svom profilu pa su se djevojke počele javljati svakodnevno s fotografijama svojih haljina koje daruju ili posuđuju, a trenutačno ih je nekoliko desetaka, istaknula je Kristina. Za razliku od prethodnih godina, sve je učestalije i naručivanje preko interneta, gdje se preko planetarne prodajne mreže “ebay” mogu po vrlo povoljnim cijenama naći “uvjerljive kopije” najvećih svjetskih brendova. Ipak, kako navodi A. P. iz Šamca, koja se bavi nabavom maturalnih haljina preko te mreže, kupnja odjeće za važne događaje, kao što su matura ili vjenčanje, uvijek je “mač s dvije oštrice”. ­

Iako sam stekla veliko povjerenje kupaca, uvijek svojim kupcima podcrtam da ponekad proizvod ne izgleda baš “kao na fotografiji”. To se rijetko dogodi, možda jednom u 50 slučajeva, ali, ipak, nije isključeno. Činjenica je da po vrlo povoljnoj cijeni mogu usrećiti svaku maturanticu, po cijeni od 60 KM pa nadalje, ­rekla je.

vecernji.ba

OGLASI

Loading