Select Page

Uzgojimo i jedimo domaće

Uzgojimo i jedimo domaće

U Bosnu i Hercegovinu najviše mesa dolazi iz Europske unije, 90 posto od ukupno uvezenog mesa, kazao je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović novinarima u Sarajevu komentirajući navode da na bh. tržište dolaze velike količine mesa iz Argentine.

Rekao je da, što se tiče uvoznog mesa, dolazi ono najlošije kvalitete, po najnižim cijenama, a da iz zemalja kao što je Argentina dolaze vrlo male količine.

To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama, istaknuo je Šarović.

BiH se, naveo je, opredijelila za liberalno, slobodno tržište za razliku od nekih drugih ekonomija, kao što je na primjer ekonomija Turske koja ima drugačije regulirano tržište i ”podiže i spušta rampu na granici kada procijeni da je u njenom interesu”.

Ovdje je sasvim drugi koncept, slobodne trgovine, gdje je pitanje zaštite vrlo suptilno pitanje i za to se jedna zemlja treba osposobiti. Puna su nam usta zaštite, ali kada krenemo zaštititi određeni proizvod pokazujemo svoju nespremnost od entitetske do državne razine da tu zaštitu provedemo, naglasio je Šarović.

Istaknuo je da se ne može kazati ”od sutra zabranjujemo uvoz mesa u BiH” te da za to treba imati adekvatne podatke, statistiku, što treba razmjenjivati između entitetske i državne razine.

Podaci moraju biti dostupni svima, moramo napraviti takve procjene i obrazložiti Bruxellesu ili Tajništvu CEFTA-e da je BiH u pravu, ali priča o tome da se treba uvesti zaštita ne može ići tek tako, naveo je.

Ove ocjene je iznio tijekom predstavljanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u drugom kvartalu 2017., gdje je istaknuto da je ostvaren izvoz od 5.351.121.000 KM, što predstavlja povećanje izvoza od 13,91 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

drukčiji.ba

OGLASI

Loading