Select Page

Već za tri godine iznimno popularni Basket 3 na 3 postaje olimpijski sport

Već za tri godine iznimno popularni Basket 3 na 3 postaje olimpijski sport

Basket postaje sve popularniji sport kako u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Streetball basket turniri, osobito tijekom ljetnih mjeseci, privlače pozornost majstora košarkaškom sporta na malom prostoru, u igri na jedan koš. Naročito česti turniri održavaju se u Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju. Turniri se igraju u Banjoj Luci, Novom Travniku, u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji.

Streetball u Vitezu

U posljednjih nekoliko godina Vitez je vrlo uspješan organizator streetball turnira 3X3 i nekako postaje mjesto gdje je basket postao jako popularan. Ovogodišnji turnir ponovno je bio odlično organiziran, a nastupilo je 20 ekipa. Došli su košarkaški hakleri iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije, Turske i BiH. Na terenima sportsko-rekreacijskog centra Romari najviše je pokazala domaća ekipa Ecos Romari koja je u finalu pobijedila 21:19 slovensku momčad iz Kranja. Treće mjesto pripalo je Gladijatorima iz Ugljevika. Basket sastav Viteza već nekoliko godina postiže dobre rezultate i osvajaju prva mjesta na brojnim turnirima.

Olimpijski sport

Ecos Romari predvođen Željkom Palavrom (prošle dvije sezone igrao za Kakanj, člana prve lige BiH), Rankom Križanovićem, Marijom Blaškanom i Adijem Bamburom osvajao je brojne turnire. Kao pobjednici ovogodišnjeg turnira u Vitezu plasirali su se na prestižni Chellenger turnir koji će se igrati u hrvatskom gradu Lipiku. Jedna vijest koja je ovih dana stigla iz Svjetske košarkaške organizacije (FIBA-e) svakako će obradovati poklonike basketa. Naime, basket 3 na 3 mogao bi postati olimpijski sport od Tokija 2020. Poznato je kako Međunadna košarkaška organizacija skoro već desetak godina potiče da se basket uvrsti među olimpijske sportove. Prvi čovjek FIBA-e Patrick Bauman ne isključuje mogućnost da taj sport bude u programu slijedećih Olimpijskih igara, a pogotovo što je sve bilo u planu za njegovo uvrštavanje na proteklim Olimpijskim igrama u Brazilu. Uskoro će biti sjednica Međunarodnog olimpijskog odbora na kojoj bi se raspravljalo o konačnoj listi sportova koji će se naći na ljetnim Olimpijskim igrama.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading