Select Page

Veleposlanici Hrvati bit će u Beču, Bruxellesu, Madridu, Stockholmu…

Veleposlanici Hrvati bit će u Beču, Bruxellesu, Madridu, Stockholmu…

Predsjedništvo BiH razmotrit će na današnjoj sjednici razrješenje jednog broja veleposlanika kojima je već istekao ili uskoro istječe mandat. Istodobno bi se na dnevnom redu trebao naći i prijedlog za imenovanje dijela novih veleposlanika BiH u svjetskim metropolama.

Stanje i novi raspored

Kako doznaje “Večernjak”, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović razgovarat će o izvršenju razrješenja izvanrednih i opunomoćenih veleposlanika BiH u svijetu. Prema sadašnjem stanju i rasporedu veleposlanika kojima je istekao ili istječe mandat, Hrvatima bi trebala pripasti po rotaciji mjesta veleposlanika u Austriji – Beč, Belgiji – Bruxelles, Jordanu – Aman, Španjolskoj – Madrid, Švedskoj – Stockholm, Stalnoj misiji Europske unije – Bruxelles, Stalnoj misiji UN-a – Ženeva, te generalni konzulat u Chicagu i generalni konzulat u Stuttgartu. Isto tako po rotaciji, Bošnjacima i Srbima pripada određeni broj mjesta veleposlanika i generalnih konzula u svijetu. Članovi Predsjedništva BiH će razgovarati o ovom pitanju te vjerojatno donijeti i prve konkretne odluke o daljnjem postupku imenovanja. Neizvjesno je hoće li se sva imenovanja novih veleposlanika dogoditi na današnjoj ili nekoj sljedećoj sjednici. Sada je na svoj trojici članova Predsjedništva da se odrede ljudi koji će zamijeniti veleposlanike kojima je istekao mandat, te poštujući principe rotacije odrediti nove osobe na mjestima veleposlanika i konzula. Proteklih osam godina Hrvati nisu imali tzv. pogled u svijet preko veleposlanika jer su mnogi imenovani po drugom ključu. Bilo je zloupotreba i različitih izjašnjavanja kako bi se dobile pozicije Hrvata. Nisu imali legitimitet koji se ogledao u izbornoj volji birača. Prije osam godina izvršena je i smjena dijela hrvatskih kadrova s mjesta veleposlanika, a na njihova mjesta su dovedeni drugi. Jasno je kako bh. diplomaciji treba kadrovsko osvježenje, ali i preispitivanje rada svih koji su trenutačno na pozicijama veleposlanika i generalnih konzula. BiH trenutačno ima 51 veleposlanstvo i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Vanjska politika BiH

Četvrta sjednica Predsjedništva BiH nakon imenovanja trebala bi se održati danas poslijepodne nakon posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na dnevnom redu sjednice je i poziv predsjednika Slovenije upućen članovima Predsjedništva BiH za posjet Sloveniji 23. ožujka, niz izvješća i sporazuma. Vanjska politika je u nadležnosti Predsjedništva BiH i, kako su sva trojica članova istaknula nakon preuzimanja dužnosti nakon izbora, svima je u cilju ojačati vanjsku politiku BiH. Promjena veleposlanika je jedan od prvih koraka.

vecernji.ba

OGLASI

Loading