Select Page

VIJEĆE MLADIH POSUŠJE: Čestitka povodom Međunarodnog dana volontera

VIJEĆE MLADIH POSUŠJE: Čestitka povodom Međunarodnog dana volontera

„Radim najbolje što mogu, bez želje za naplatom, kako bih pomogla drugima”, citat je majke Terezije.

Opća skupština UN-a, 17. prosinca 1985. godine, proglasila je Međunarodni dan volontera. Od tada se 5. prosinca obilježava kao međunarodni dan dobrovoljnog rada za društveni napredak s ciljem da učini, sve aktivnosti volontera, vidljivima na lokalnoj, državnoj i međudržavnoj razini.

Mnogo mladih volontera

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo mladih volontera. Osoba, koje uz sve svoje privatne obaveze, izdvajaju vrijeme, kako bi radili na određenim projektima i programima, pomagali drugima, a sve u cilju „nekog boljeg sutra”. Postotak je svakako mali u odnosu na broj mladih koji ovdje žive, ali nije zanemariv. Može i mora biti puno veći.

Svjesni smo teškoće situacije u kojoj se društvo nalazi. Često puta, kao mlada osoba, izgubimo se i ne znamo kako dalje, kojim putem želimo krenuti. Da li je to odlazak iz ove države?! Napuštanje rodne grude i odlazak u neki „bolji i uređeniji svijet”. Za neke, to jest rješenje! Ne osuđujem ih, naprotiv. Siguran sam da mnogi, sa „grčem” u želucu prelaze granice Bosne i Hercegovine. Kompleksnost političkog, ekonomskog, društvenog i državnog uređenja odražava se na sve njene stanovnike. Je li rješenje odlazak? Možemo li ipak ostati ovdje? Sami biti pokretači promjena, biti „mlin” koji će pokrenuti ovu zajednicu i njene institucije.

Volontiranje je pokretač pozitivnih društvenih promjena. Ono nam pomaže u spoznaji i samospoznaji, uči nas komunicirati i surađivati sa drugima bez uplitanja u osobni život drugih osim u obliku pomoći. Volontiranje može biti „odskočna daska” za zapošljavanje. Volontiranje može promijeniti život.

Stvoriti društvo aktivnih građana

Možemo stvoriti društvo aktivnih građana koji se međusobno potpomažu, te stvoriti osjećaj društvene pripadnosti. Hoćemo li?! Odgovor je u nama, mladim ljudima, koji moramo biti temelj novih struktura, bolje i pravednije zajednice, od lokalne do međunarodne.

Želim čestitati Međunarodni dan volontera svim mladim volonterima u Bosni i Hercegovini. Hvala vam što djelujete zbog svih nas, što želite mijenjati sebe i okolinu u kojoj živite. Ne odustajte! Gradite mostove, ali i budite most. „Ako želite biti most, budite spremni da po vama pljuju i da vas gaze”, reče jednom Miroslav Krleža.

Želim čestitati ovaj dan i svima onima koji će tek postati volonteri, onima koji se do sada nisu društveno angažirali. Pozvati ih da se pokrenu, stvore viziju, uključe u razne organizacije i da zajedno mijenjamo situaciju u kojoj se nalazimo. Budimo promjena, koju želimo vidjeti, navodi se u današnjoj čestitci Mate Lončara, Predsjednika Vijeća mladih općine Posušje.

OGLASI

Loading