Select Page

VL DOZNAJE: Popis stanovništva otkrio potkradanje svih hrvatskih županija

VL DOZNAJE: Popis stanovništva otkrio potkradanje svih hrvatskih županija

Za razliku od drugih država, u kojima popis stanovništva služi za puke statističke podatke, u BiH se on pretvorio u prvorazredno političko pitanje, piše Večernji list BiH.

Uz to što su preliminarni podatci iz 2013. pokazali kako je u ovoj zemlji u odnosu na popis stanovništva iz 1991. manje stanovnika sve tri nacionalnosti, isti su potvrdili i dugogodišnju nepravdu koja se nanosila određenim županijama prilikom raspodjele sredstava od neizravnih poreza te bi upravo to mogao biti jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se odgađa službena objava podataka. Naime, preliminarni podaci popisa stanovništva iz 2013. godine su pokazali da niti jedna županija u FBiH posljednjih deset godina nije dobivala sredstva od neizravnih poreza koliko joj pripada. Zanimljivo je kako su sve županije s većinskim bošnjačkim stanovništvom (izuzev Unsko-sanske županije) cijelo vrijeme, na osnovi ovog kriterija raspodjele, dobivale više sredstava, dok su sve županije s većinskim hrvatskim stanovništvom dobivale manje nego što im pripada. Raspodjela sredstava od neizravnih poreza vršena je na temelju procjena Agencije za statistiku FBiH, koja je, zanimljivo je, za sve općine i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom procjenjivala da imaju manje stanovništva nego što su to pokazali rezultati popisa od prije dvije godine.

U ovom slučaju najzakinutiji je ZHŽ. Naime, politički predstavnici ove županije već godinama upozoravaju na činjenicu kako Agencija za statistiku FBiH nema točan podatak o broju stanovnika u ovoj županiji te da zbog toga dobivaju manje sredstava. Po posljednjem preliminarnom popisu stanovništva, ova županija ima 97.893 stanovnika, što je u odnosu na njezin broj stanovnika iz procjene Agencije za statistiku FBiH (procjena od 2005. do 2013. godine 81.414 stanovnika) više za 16.479 stanovnika, piše Večernji list BiH. Izračun pokazuje kako je zbog netočnih podataka ZHŽ pri raspodjeli sredstava s jedinstvenog računa FBiH zakinuta za oko 4,300.000 KM na godišnjoj razini. Ako uzmemo razdoblje od deset godina, koliko su korišteni frizirani podaci, FBiH bi ZHŽ-u trebala nadoknaditi više od 43 milijuna KM te općinama Ljubuški, Grude, Posušje i gradu Širokom Brijegu još oko 11 milijuna KM. Kako bi se krenulo k ispravljanju dugogodišnje diskriminacije prema šest županija i većem broju općina, federalna ministrica financija Jelka Milićević je umjesto procjena Agencije za statistiku FBiH u raspodjeli sredstava za 2016. godinu uzela podatke popisa stanovništva iz 2013. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading