Select Page

Vlada Federacije: Uhljebljenja prije odlaska

Vlada Federacije: Uhljebljenja prije odlaska

Većina kadrovskih promjena koje su napravljene neposredno prije te poslije izbora odnosi se na uhljebljenje članova SDP-a i SDA, piše Dnevni avaz navodeći kako tomu u prilog govori imenovanje Salke Selmana i Hermedina Zornića, odanih kadrova SDA, na čelo Razvojne banke FBiH i Terminala Federacije.

Imenovanja na čak 83 pozicije

Avaz piše kako imenovanja na čak 83 pozicije u institucijama i poduzećima Federacije, koja je u protekla dva mjeseca izvršila odlazeća Federalna vlada, već na prvi pogled govore o namjeri ovih stranaka da čvrsto zauzmu poluge vlasti instalirajući svoje ljude u sustav, bez obzira na izgled neke buduće federalne koalicije.

ceset mostar

Novine navode kako je u upravu Cesta Mostar, javnog preduzeća koje čvrsto kontrolira SDP, na funkciji izvršnog direktora za računovodstvo i financije imenovan Željko Batinović, kojem, kako navodi Avaz, leđa čuva premijer Nermin Nikšić.

Ovo imenovanje je, tvrde novine, unijelo i razdor između Nikšića i njegovog stranačkog kolege, ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića. Batinović se, naime, ranije zamjerio Bijediću jer je kao izvršni direktor odbijao postupati po ministrovom nalogu kada je riječ o isplatama plaća određenim zaposlenicima.

Nagrađen i Vjekoslav Čamber

Vlada FBiH za člana Arhivskog vijeća BiH imenovala je Alena Taletovića, bivšeg SDP-ovog ministra pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanske županije, koji je s ove dužnosti smijenjen prošle godine.

vjekoslav-camber

Nakon dogovora SDP-a i SDA, Upravni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin dobio je suglasnost da za direktora bude imenovan Elmedin Huskić. Huskić je član Općinskog odbora SDA Fojnica i bivši direktor Doma zdravlja u ovom gradu.

Avaz navodi i kako plod čvrstog dogovora Nikšića i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera, u posljednje vrijeme vrlo bliskog stranci federalnog premijera, jesu imenovanja u Upravni i Nadzorni odbor Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. Predsjednica UO ove ustanove postala je članica SDP-a Memnuna Mahić.

Zauzvrat je ministar Čamber nagrađen funkcijom direktora Ureda Vlade FBiH za europske integracije.

Također, od 3. rujna do 3. studenog službeno je potvrđen mandat Fahrudinu Solaku na dužnost direktora Federalne uprave civilne zaštite. Solaka, koji je do sada bio v. d. direktora, na ovu funkciju predložila je SDA, piše Avaz.

OGLASI

Loading