Select Page

Vlada usvojila informaciju i plinovodu preko Posušja

Vlada usvojila informaciju i plinovodu preko Posušja

Vlada Federacije BiH je, na 179. sjednici održanoj u Sarajevu, usvojila informaciju o trenutnom statusu projekta Južna intrekonekcija BiH i Hrvatska (plinovod Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar) i tekstu Prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog plinovoda.

Ocijenjeno je da ponuđeni tekst predstavlja dobra osnova za izradu konačnog Sporazuma, i s ciljem njegovog poboljšanja Vlada je predložila ažuriranje podataka u Prednacrtu i njegove manje dopune.

Usvojivši informaciju o stanju u Zavisnom društvu rudnici uglja, koja posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u razdoblju 2009.-2017. godina, Vlada FBiH je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Elektroprivredu BiH zadužila je da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program.

Također su dužni da ubrzaju sve aktivnosti vezane za izgradnju zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH.

Federalna vlada je usvojila informaciju o realizaciji Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, s prijedlogom utroška sredstava od povrata PDV-a, te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma za implementaciju utroška sredstava od povrata PDV-a u iznosu od 477.814.50 KM.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je ovlašten da, uime FBiH, potpiše punomoć Upravi gospodarskog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, za pokretanje i uknjižbu imovine na terminalima tečnih tereta Bihać, Blažuj, Mostar i Živinice.

OGLASI

Loading