Select Page

Vlada ŽZH: Za rodiljske naknade u ZHŽ isplaćeno više od milijun KM

Vlada ŽZH: Za rodiljske naknade u ZHŽ isplaćeno više od milijun KM

U posljednjih jedanaest mjeseci iz proračuna Vlade Zapadnohercegovačke županije za rodiljske naknade isplaćeno je ukupno 1,169.153,28 KM. Prema podacima iz Ministarstva financija ZHŽ-a, najveći pomak napravljen je kada je riječ o isplati rodiljskih naknada za nezaposlene rodilje, piše Večernji list BiH.

Izmireni zaostaci

Naime, u manje od godinu dana Vlada ZHŽ-a je uspjela izmiriti zaostatke prema nezaposlenim majkama za čak 16 mjeseci. Tako je, kako se navodi iz Ministarstva financija, za rodiljske naknade rodiljama koje nisu u radnom odnosu iz županijskog proračuna ukupno isplaćeno 750.600 KM.

“Uspjeli smo podmiriti dugovanja od svibnja 2014. do rujna 2015. godine prema majkama koje nisu u radnom odnosu”, kazao je Toni Kraljević, ministar financija Zapadnohercegovačke županije. Dodao je kako će se i u sljedećem razdoblju nastojati naći način da socijalna davanja, u što svakako spadaju rodiljske naknade nezaposlenim rodiljama, budu među prioritetima kada je riječ o isplatama iz županijskog proračuna. Da su svjesni teške socijalne situacije u kojoj se nalazi veliki broj stanovnika ZHŽ-a iz ovog saziva Vlade ZHŽ-a u proteklih godinu dana su pokazali upravo stavivši naglasak na isplate koje imaju karakter socijalnih davanja, kao i izmirujući obveze te vrste.

Naime, uz velika dugovanja za rodiljske naknade, ovaj saziv Vlade ZHŽ-a je zatekao i višemjesečna dugovanja prema korisnicima stalne socijalne skrbi, štićenicima iz ove županije koji su smješteni u različitim ustanovama… Kada je riječ o rodiljskim naknadama za zaposlene rodilje, u navedenom razdoblju iz županijskog proračuna je isplaćeno 418.553,28 KM na ime dugova iz ranijeg razdoblja. Inače, Vlada ZH županije je među prvima, kada je riječ o županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom na području Federacije BiH, uvela isplatu rodiljskih naknada zaposlenim i nezaposlenim majkama. Tako svaka nezaposlena majka u ovoj županiji ima pravo na 500 KM jednokratne pomoći za opremanje djeteta, te šest mjeseci po 100 KM rodiljske naknade, piše Večernji list BiH.

Usporedbe radi, u Posavskoj županiji nezaposlene majke imaju pravo na naknada u iznosu od 150 KM u trajanju od šest mjeseci, u USŽ-u jednokratnu naknadu u iznosu od 100 KM, u HBŽ-u rodiljsku naknadu od 100 KM u trajanju od 12 mjeseci, u ZDŽ-u jednokratnu naknada u iznosu od 135 KM, a u trajanju od šest mjeseci je predviđena naknada u iznosu od 49 KM.

Jednokratna pomoć

Nezaposlene majke u Srednjobosanskoj županiji mogu računati na naknadu u iznosu od 70 posto od prosječne plaće županije, odnosno 495 KM.
U najnezavidnijem su položaju rodilje u HNŽ-u koji jedini nema rodiljske naknade. Naime, neovisno o tome radi li ili ne, rodilja iz ove županije može računati samo na 400 KM jednokratne pomoći.

Kada je riječ o zaposlenim majkama u ZHŽ-u, one imaju pravo na 70 posto prosječne plaće ostvarene u proteklih devet mjeseci, minimalan iznos nije definiran, a maksimalan je prosječna plaća u Federaciji BiH u proteklom mjesecu. Naknada se isplaćuje u vremenskom razdoblju od 12 mjeseci od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a.

VL

OGLASI

Loading