Select Page

Za osam mjeseci naplaćeno 222 milijuna KM više javnih prihoda

Za osam mjeseci naplaćeno 222 milijuna KM više javnih prihoda

Porezna uprava Federacije BiH objavila je da su porezni obveznici iz ovog entiteta u prvih osam mjeseci ove godine uplatili više od 3,416 milijardi KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava, što je za nešto više od 222 milijuna ili za 6,95 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Večernji list BiH.

Prihodi od poreza

Promatrano po županijama, najviše uplata javnih prihoda bilo je u Sarajevskoj županiji, čak 1,26 milijardi KM, što je za oko 58 milijuna više nego u usporednom razdoblju prošle godine. To je ujedno 37,14% svih javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava FBiH. Po visini uplaćenih javnih prihoda slijede Tuzlanska, Zeničko-dobojska i Hercegovačko-neretvanska županija. Očekivano, najmanje prihoda naplaćeno je u najmanjim županijama, Bosansko-podrinjskoj i Posavskoj. Od početka godine do kraja kolovoza, u odnosu na isto razdoblje 2017., ukupna naplata izravnih poreza veća je za oko 78,6 milijuna KM ili za 7,16 posto. U strukturi izravnih poreza najviše je naplaćeno poreza na dohodak u iznosu 293,8 milijuna KM, što je povećanje za 11,57 posto. Poreza na dobit naplaćeno je u iznosu 282,6, a naknada i pristojbi u iznosu 269,4 milijuna KM. Prihodi od poreza na imovinu iznosili su u prvih osam mjeseci ove godine 113,4 milijuna KM, dok je svih ostalih poreza naplaćeno u iznosu od 834.756 KM, što je za 16,08 posto manje nego u istom razdoblju 2017. Većina poreznih i drugih prihoda ipak bilježi rast u ovoj godini, pa su tako i doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i nezaposlenost naplaćeni u ukupnom iznosu od 2,23 milijarde KM, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje za skoro 144 milijuna KM ili za 6,88 posto.

Obveze

Po službenim evidencijama iz jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u FBiH prema prebivalištu zaposlenika na kraju kolovoza iznosio je 521.127. – Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. PU poziva obveznike da svoje obveze izvršavaju pravodobno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju sukladno poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja – poručili su iz Porezne uprave FBiH. •

vecernji.ba

OGLASI

Loading