Select Page

Za vrijeme ‘platformaša’ izdavanja za zakupnine trostruko povećana, pročitajte kome se plaća i koliko

Za vrijeme ‘platformaša’ izdavanja za zakupnine trostruko povećana, pročitajte kome se plaća i koliko

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očito je pogodio u osinjak kada je pokrenuo priču o domaćinskom odnosu Federacije prema poslovnim prostorima koje koriste njezine institucije i prestanku davanja višemilijunskih iznosa za zakup prostora u Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima, piše Večernji list BiH.

Povećanje zakupnine

Službeni podaci otkrivaju da su se izdaci za zakup prostora za smještaj institucija Federacije popeli s 1,22 milijuna maraka u 2010. na nevjerojatnih 4,04 milijuna maraka u ovoj godini. Više od 2,8 milijuna maraka povećani su izdaci za zakup u vrijeme mandata “platformaške” vlade predvođene SDP-om. Cijelo vrijeme vladavine SDP se zaklinjao na uštede, a brojke otkrivaju kako se iznos zakupnina prostora više nego utrostručio za njihovog mandata. Broj sklopljenih ugovora o zakupu prostora za potrebe federalnih institucija također mnogo toga otkriva, jer je u četiri godine “platformaške” vladavine potpisano 29 ugovora. Taj broj se povećavao iz godine u godinu i 2011. ih je bilo samo četiri, a ove godine čak 12. SDP je trenutačno glavni kritičar planova Vlade Federacije BiH da Ured predsjednika Federacije i dvoje dopredsjednika iz zgrade državnog Predsjedništva premjesti u Vilu “Braun”.

Poznato je da je Predsjedništvo BiH zatražilo da se čelništvo Federacije do kraja ove godine iseli iz njihove zgrade, a Čavara je prvi koji je odlučio prekinuti praksu beskonačnog iznajmljivanja prostora i bacanja novca, jer je odbio plan bivše vlade da se njegov i ured dva dopredsjednika smjesti ponovno u iznajmljeni i uz to neuvjetni prostor u zgradi Privredne banke Sarajevo (PBS).

Premještaj predsjednik FBiH

Čavara je tražio da se umjesto ovog Ured predsjednika Federacije smjesti u Vilu “Braun” kojom raspolaže federalna Vlada. Uz stotinjak tisuća maraka ovaj prostor se može potpuno preurediti i izbjeći višemilijunski iznosi za zakup. SDP je oštro kritizirao ovakve zahtjeve, a nije teško dokučiti zašto. Svjesni su da je to prvi korak u prekidu prakse iznajmljivanja prostora, uključujući i onaj u (sumnjivom) vlasništvu SDP-a u Sarajevu.

Iako nikada nije u potpunosti razjašnjeno otkuda SDP-u vlasničko pravo nad zgradom bivšeg Saveza komunista u Sarajevu, ovoj stranci je Vlada Federacije godinama plaćala i još uvijek plaća više od 41 tisuću maraka mjesečno za korištenje dijela prostora u spomenutom objektu. Ukoliko bi se prestalo s praksom iznajmljivanja prostora, kako to predlaže Čavara, i novac uložio u izgradnju ili kupnju vlastitih objekata za smještaj federalnih institucija, SDP bi ostao bez značajnih prihoda. I ne samo SDP.

Da je Federacija podigla kredit i kupila vlastite objekte za svoje institucije, bez zakupnine bi ostale i mnoge druge pravne i fizičke osobe koje su do sada značajno profitirale od izdavanja prostora. Na podužem popisu su Unipromet Sarajevo, Medžlis Islamske zajednice BiH Mostar, Arhitekt Invest Sarajevo…

POPIS

vecernji.ba

OGLASI

Loading