Select Page

Završen projekt unaprjeđenja turizma u Nacionalnom parku Blidinje

Završen projekt unaprjeđenja turizma u Nacionalnom parku Blidinje

U Sarajevu je danas u zgradi delegacije Europske Unije održana konferencija povodom uspješnog završetka aktivnosti u području turizma u Parku prirode Blidinje provedenih u okviru EU ProLocal programa koji podržava ekonomski razvoj u BiH.

Gđa. Dragica Lebo iz Odsjeka za gospodarstvo i razvoj općine Posušje prenijela je zahvale Načelnika Branka Bage cijelom projektnom timu GIZ-a odnosno programa EU ProLocal na svim projektnim suradnjama u kojima je Općina Posušje uistinu aktivna, bilo kao vodeći partner ili kao partner u različitim projektima koji su financirani iz programa EU ProLocal.

Ova današnja konferencija nadovezuje se na akciju čišćenja i prikupljanja otpada pod nazivom “Priroda ne poznaje otpad“ koja je održana u lipnju ove godine, a u čijoj organizaciji je kao partner sudjelovala Općina Posušje. Da podsjetimo, u ovu akciju je bilo uključeno preko 130 učenika osmih razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje te preko 20 volontera s područja općine Posušje – djelatnika škole, Općine, policije i Doma zdravlja. Osim općine Posušje svoje dane prikupljanja otpada imale su i općine Tomislavgrad te Jablanica, a u svemu je sudjelovala i Udruga Visit Blidinje.

Ova akcija vrijedna je i zbog samog prikupljanja otpada kojega se tijekom vremena, zbog ljudskoga nemara i nepažnje, nakupilo više nego li dolikuje ovome prirodnom biseru u kojemu otpadu zaista nije mjesto. Nažalost, vrlo je niska razina svjesnosti o očuvanju ovog prekrasnog pejzaža, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, zaštite našeg jedinstvenog Blidinjskog jezera te su česte situacije kada se zbog čistih hirova ugrožava priroda.

Ali još značajniji dio akcije je onaj drugi, posredni dio, a to je preoblikovanje dječje svijesti u svijest koja će brinuti o prirodi i svome okruženju. Ovakve akcije imaju neizmjeran značaj u odgoju djece koji će jednoga dana postati odrasli ljudi koji brinu o prirodi, a takvima će moći postati samo ako im se odmalena usadi svijest da ovisimo o prirodi, a ona će nam uzvraćati plodovima samo ako je budemo čuvali. Zbog toga su uz akciju prikupljanja otpada, djeca kroz interaktivne radionice učila o zaštiti okoliša, o pravilnom zbrinjavanju otpada, ali i o temeljima ponašanja za vrijeme boravka u prirodi.

Sve provedene aktivnosti unutar ove akcije čišćenja uistinu su bile uspješne, praktične i vidljive te su postavile čvrste temelje za daljnje aktivnosti na ovom planu. Ove aktivnosti primjer su dobre prakse, a svi partneri nesumnjivo stoje na raspolaganju svojim iskustvom i stečenim znanjem i drugim općinama, udrugama ili pojedincima s ciljem poduzimanja aktivnosti za zaštitu prirode.

No, tu ne stajemo. Promocijom kroz medije, reklamnim panoima, letcima i ostalim promotivnim materijalima podižemo te ćemo i dalje podizati svijest o potrebi zaštite okoliša osobito stoga što podrška Parku prirode ima pozitivan utjecaj na razvoj turizma u području Hercegovine.

Neka od glavnih dostignuća EU ProLocal programa u ovom području djelovanja su uspostavljanje suradnje
između različitih sudionika Parka prirode Blidinje, stvaranje zajedničkog brenda tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz ovog područja i njihovo uključivanje u turističku ponudu, te uvođenje modernih marketinških alata i “zelenih” praksi. Također u sklopu današnjeg događaja upriličeno je i predstavljanje poljoprivrednih proizvoda iz Parka prirode Blidinje.

Blidinje uistinu jest jedna od najčudesnijih prirodnih destinacija u Bosni i Hercegovini, planinska visoravan koja izgleda kao da je odsječena od ostatka svijeta. Ovdje se susreću mediteransko i kontinentalno klimatsko područje i zajedno stvaraju veoma raznolik prirodni krajolik sa sortama i vrstama koje se teško mogu drugdje susresti. Zato mnogi vole Blidinje, zato ono očarava, a na nama je da ga čuvamo i njegujemo.

Stoga se ovim putem zahvaljujemo GIZ- u što nam u tome pomaže i uz čije je partnerstvo kroz EU ProLocal programe na razini općine dosad realizirano čak pet projekata, a uz trud općinskih djelatnika uspješna suradnja će se zasigurno i nastaviti. Budući izazovi vezani za Park prirode Blidinje, osim ekološkog osvještavanja, svakako su mjere s ciljem sprječavanja krivolova, smanjenja broja požara te postavljanje jasnog sustava upravljanja parkom. Uz dobru volju, rad i pouzdane partnere, sigurni smo kako ćemo uspjeti savladati i ove izazove.

Opcina Posusje

OGLASI

Loading