Select Page

Zbog kredita, općine 
i gradovi tuže FBiH i traže ministarstvo

Zbog kredita, općine 
i gradovi tuže FBiH i traže ministarstvo

U nastojanjima da im se barem zasluženi dio novca vrati u proračun, općine i gradovi u Federaciji BiH poslali su zahtjev višim institucijama vlasti u BiH u kojem traže da barem oni ne vraćaju rate kredita koji je državi odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Tužba zbog kredita

Posredstvom odvjetničkih ureda Savez općina i gradova FBiH na adrese više federalnih institucija uputio je opomenu pred tužbu koju namjerava podići protiv FBiH ako općine ne dobiju natrag više od 18 milijuna KM, kako su naveli u dopisu, izgubljenih tijekom 2013. godine. Napominju kako ne moraju vraćati kredit MMF-a koji uopće ne koriste. “Budući da se otplata vanjskog duga, a samim tim i duga po stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, vrši prije raspodjele ukupnih javnih prihoda, općine i gradovi su uskraćeni smanjenjem iznosa koji im od te raspodjele pripada (po Zakonu o raspodjeli javnih prihoda u FBiH). Ova razlika, za koju su općine oštećene samo u 2013., veća je od 18 milijuna KM. Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova stoga traži da se općine izuzmu iz otplaćivanja vanjskog duga iz navedenog aranžmana jer iz njega nisu ni dobile sredstva, odnosno traže da se pripadajući novac s jedinstvenog računa doznači općinama prije otplate vanjskog duga”, navode iz Saveza. Federalni ministar financija Ante Krajina, čiji je mandat pri kraju, povodom ovog problema je Feni rekao da “u principu, dug treba vraćati onaj tko se zadužio, napominjući kako razumije nezadovoljstvo jedinica lokalne samouprave”.

Posebno ministarstvo

Saveza općina i gradova FBiH žali se već godinama na rušenje svojih ustavnih prava i kontinuirano siromašenje. Pokrenuli su pitanje utemeljenja ministarstva za lokalnu samoupravu na razini FBiH. U slučaju da je to ministarstvo viška, predlažu jačanje kapaciteta unutar Ministarstva pravosuđa FBiH koji bi više skrbio o interesima općina i gradova. Tražili su rješavanje pitanja financiranja jedinica lokalne samouprave, kako bi više prihoda išlo na račun općina. Odnos vlasti FBiH i županija doveo je gradove i općine u situaciju da imaju minimalan broj izvornih nadležnosti, značajan broj prenesenih ovlasti koje ne prate primjeran prijenos financijskih izvora za njihovo izvršenje, pretjeranu centralizaciju te nedovoljno razvijenu lokalnu komunalnu infrastrukturu. Od nove Vlade u FBiH tražit će povrat svojih ovlasti koje im po Ustavu pripadaju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading