Select Page

ZHŽ potencijalna destinacija za pustolovni turizam

ZHŽ potencijalna destinacija za pustolovni turizam

Radionica „Pustolovni turizam-Velika prilika za malo poduzetništvo“ koju organizira Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održana je u Posušju.

Na ovoj radionici se raspravljalo o potrebama i trendovima u smislu aktivnog turizma, zatim idejama, mogućnostima i planovima kako se aktivirati kao poduzetnik u području aktivnog turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj smatra da ZHŽ sa svojim položajem može i mora napraviti iskorak da ovaj dio stavimo u funkciju, ali na održiv način. „Mi smo pustolovni turizam prepoznali kao aspekt u koji bi se ZHŽ mogla uključiti uzimajući u obzir prirodne potencijale koje imamo – od Kravica, Borka, Peć Milini, Čvrsnice… Biciklizam, pješačenje, planinarenje i onaj još pustolovniji dio kao što je canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip line su potencijali“, smatra Jurilj. Dodao je da su u tijeku već neki projekti iz ovog područja koji se financiraju iz europskih fondova. „To je prije svega Adriatic canyoning Borak – kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam. U Peć Mlinima je isto tako. Prijavili smo još neke projekte s općinama i gradom u našoj županiji vezan za mrežu biciklizma“, kazao je ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije Ivan Jurilj. Dodao je da ova radionica ima za cilj upoznati ljude koliko može biti atraktivan pustolovni turizam i kako možemo prepoznati naše prilike, ali kako prepoznati ovaj dio kako poslovnu priliku.

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun, vlasnica poznate turističke agencije Feral Tours d.o.o., suorganizatorica Zadar Outdoor festivala, te predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ona je kazala da je s obzirom na današnji sjedilački način života koji uglavnom provodimo uz tehnologije, ova vrsta turizma itekako primamljiva. „Ljudi danas sve više osjećaju potrebu vratiti se prirodi. Pustolovni turizam je doista širok pojam za širok krug ljudi. Nekome je pustolovina šetnja u prirodi, a nekome nešto drugo. Pustolovina za svakoga od nas znači nešto drugo, ali je uglavnom ona radnja koja predstavlja izlazak iz naše zone uobičajnog i komfora. Bitna komponenta pustolovnog turizma je biti dio prirode“, smatra voditeljica radionice Iva Bencun. Govoreći o pustolovnom turizmu kao priliku za neki oblik poduzetništva, Bencun je kazala da za neke oblike ovog turizma doista ne treba puno investicije. „Za neke pješačke ture u svom kraju trebate dobro poznavati teren te pješačke ture i eventualno znati neki strani jezik kako bi mogli komunicirati sa stranim turistima, jer cilj su nam strani turisti. Dakle osmisliti zanimljivu turu i reklamirati je prema vani“, kazala je Bencun

Najvažniji cilj za organizaciju radionice je stvoriti platformu za razvoj aktivnog turizma na području Županije Zapadnohercegovačke, te potaknuti lokalne potencijalne dionike na djelovanje u području ove vrste turizma. Jedan od zainteresiranih je bio i Stanko Zlopaša iz Udruge Tajna prirode iz Čapljine koji od 2012. godine organiziraju jednodnevne izlete kanuima na rijeci Trebižat. On smatra da avanturizam ni u svijetu nije posebno definiran te da u tom smislu ne kasnimo puno. „Mi imamo prirodni potencijal koji je za ovakvu vrstu turizma ključan. Najveći izazov je osmisliti zanimljivu ponudu i očuvati prirodu koju imamo pogotovo zato jer na našim prostorima još uvijek ima puno divljih deponija otpada“, smatra Stanko Zlopaša.

Ova radionica je dio projekta „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj“. Sve dosad održane radionice predstavljaju prikupljanje iskustva s terena u različitim područjima turističke djelatnosti kako bi ZHŽ dobila kvalitetan dokument o turističkim potencijalima, a sve kako bi se turizam u ZHŽ stavio u funkciju. (zp)

radioposusje.ba

OGLASI

Loading