Select Page

Znate li tko su budući hrvatski blaženici?

Znate li tko su budući hrvatski blaženici?

Sveta stolica je 21. prosinca 2014. pokrenula je proces beatifikacije za četvoricu svećenika Banjalučke biskupije koji su zvjerski partizanski i srbijanski ustanici ubili početkom i tijekom II. Svjetskog rata.

Tko su budući blaženici i kako su ih komunistički zlikovci-partizani zvjerski mučili i ubili?

WALDEMAR MAKSIMILIJAN NESTOR – UBIJEN I BAČEN U JAMU 1941.

Rođen 12.prosinca 1888.g.u Gross-Strehlitzu u Njemačkoj. Nakon završenog školovanja zaređen je 2.veljače 1917.g. za svećenika kao trapist, da bi 1931.g. prešao u dijecezanske svećenike Banjalučke biskupije. Četnici i partizani 27. srpnja 1941.g. napali su šumski vlak s hodočasnicima koji su se vraćali s proslave Sv. Ane u Kninu. Preko 300 hodočasnika Hrvata (žena, djece, staraca i starica koji su išli iz crkve) i velečasnog Nestora su ubili blizu Drvara i bacili u jamu.

JURAJ GOSPODNETIĆ – PARTIZANI NABILI NA RAŽANJ I ŽIVOG ISPEKLI PRED OČIMA MAJKE 1941.

Rođen 1910. U Postirama na Braču. Nakon završenog školovanja zaređen je 1938.g. za svećenika Banjalučke biskupije. Bio je župnik u Bosanskom Grahovu. Uhitili su ga poslije nedjeljne svete mise, svezali su ga u Grahovu, a četnici i partizani su ga nakon okrutnog mučenja izmasakrirali i nabili na ražanj te živog ispekli pred majkom kraj Bosanskog Grahova 27.srpnja 1941.g., a za njegov grob se ne zna.

KREŠIMIR BARIŠIĆ – PARTIZANI GA ŽIVOGA SJEKLI I ZAPALILI U CRKVI 1941.

Rođen je 27.srpnja 1907.g. u Jajcu. Odrastao je i školovao se u sirotištu trapista. Nakon završetka školovanja zaređen je 1933.g. za svećenika. Bio je kapelan u Banja Luci i župnik u Krnjeuši. Partizani su ga zajedno s četnicima živog strahovito mučili, masakrirali tako što su mu odrezali neke dijelove tijela te su ga živog zapalili u župnoj crkvi u Krnjeuši u kolovozu 1941.g. U crkvi su nađeni samo dijelovi tijela, koji nisu izgorjeli.

ANTUN DUJLOVIĆ-PARTIZANI GA IZBOLI NOŽEM I UBACILI U JAMU 1943.

Velečasni Dujlović imao je tek 29. godina kada je ubijen. Rođen je 1914. godine u mjestu Ružići pored Ivanjske, Banja Luka. Nakon završetka školovanja zaređen je 1939. godine za svećenika Banjalučke biskupije. Bio je župnik u mjestu Gumjeri, kod Prnjavora. Partizani su ga izboli nožem sa 16 uboda, a zatim strijeljali i bacili u jamu kraj Gunjere, kod Prnjavora 11.srpnja 1943. Tada su pobijeni i protjerani tamošnji Hrvati katolici od strane partizanskih komunističkih razbojnika.

Ovo pokretanje beatifikacije nad četvoricom hrvatskih katoličkih svećenika koji su skončali mučeničkom smrću od komunističke partizanske ruke na početku samoga II. Svjetskog rata, je doprinos rasvjetljavanju jugoslavenskih komunističkih zločina koji su masovno činjeni samo iz ideoloških razloga.

narod.hr

OGLASI

Loading