Select Page

Zrinjski i Posušje u derbiju u kojem će uživati i Čitlučani

Zrinjski i Posušje u derbiju u kojem će uživati i Čitlučani

Zrinjski i Posušje bi u nedjelju (13 sati) na čitlučkim Barama trebali igrati hercegovački derbi. Riječ je o dugo iščekivanoj utakmici u oba tabora, utakmici koja podsjeća na neka druga nogometna vremena, piše Večernji list BiH.

Rezultatski ulog za oba kluba je velik, Zrinjski želi nastaviti uspješan put prema naslovu, dok je Posušju svaki bod u borbi za ostanak zlata vrijedan…

Na Barama je igrao prvak…

Zrinjski i Posušje igrat će na terenu nekadašnjeg prvaka BiH. Domaći Brotnjo je svojedobno bio prvi prvak BiH, pobjednik ligaškog natjecanja koje u tom trenutku još uvijek nisu igrali srpski klubovi. Tek godinu kasnije uspostavljena je Premijer liga BiH čiji je prvi prvak bio trebinjski Leotar. Upravo bi nogometna publika u Čitluku i mogla biti na dobitku jer će nedjeljni susret sigurno donijeti i taj dašak nogometne nostalgije. Čitlučani će imati priliku otići na premijerligašku utakmicu, nešto što u tom mjestu dugo nisu imali prigodu gledati. Bez obzira na to što je na “zamjenskim terenima” zabranjen dolazak navijačima skupinama, uz navijače Zrinjskog na istoj tribini bit će i znatan dio ljubitelja Posušja. Ako još bude lijepo vrijeme, na tribini će biti postignuti uvjeti za vrhunsko ozračje.

Veliki problem za obje momčadi mogao bi biti teren. U odnosu na utakmicu koju je Zrinjski prije dva tjedna igrao s Laktašima, teren izgleda nešto bolje. U četvrtak je teren na Barama bio zeleniji, kvalitetniji. Toj će podlozi sigurno goditi i vjetar te suho vrijeme koje najavljuju prognostičari. Ipak, to “nešto bolje” daleko je od dobrog, jedino je pitanje koliko će dugo moći izdržati podloga i hoće li se na njoj moći igrati gledljiv nogomet.

– Imamo gust raspored. Neke igrače nismo ni vodili. Dosta smo rotirali, 6 novih igrača, svi su zadovoljili, bili dobri. Idemo dalje, čeka nas utakmica u nedjelju – kazao je u srijedu nakon Kupa trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Još od utakmice protiv Laktaša dojam je kako se Zrinjski pametno prilagođavao uvjetima. Na kup-utakmici s Laktašima (pobjeda 4:0) Mostarci su manje-više sve riješili dobrom igrom iz prekida i tako premostili igru na lošem terenu. U prvenstvu protiv Sarajeva (pobjeda 2:0) također su prilagodili igru vremenskim uvjetima.

Prilagođavanje kao ključ

U Vrapčićima jak vjetar nije dopustio Zrinjskom igrati ono što inače igra, igru posjeda i visokog presinga, ali Plemići su bili snalažljiviji od protivnika. Posebno se to vidjelo nakon prvog gola, kada je Zrinjski napravio izmjene i prepustio loptu protivniku, kasnije ga samo “nokautirao”. S drugom postavom, u kojoj je Rendulić poštedio Bilbiju, Barišića, Ćorluku i Ćužu…, ostvarena je pobjeda u Kupu protiv Radnika (3:1). Zrinjski je protiv Laktaša i Sarajeva pokazao odličnu realizaciju, što pokazuje kako je momčad dobro tempirana za nastavak sezone. Igrači Zrinjskog, uvjetno rečeno, iz drugog plana nisu pokazali dobru realizaciju protiv Radnika i uz tri postignuta gola. Ipak, ta utakmica dobro je došla Kišu, Jukiću, Vukotiću, redom igračima koji mogu imati važne uloge u momčadi. Zrinjski zbog šireg igračkog kadra ima više taktičkih mogućnosti od Posušja, ali uz svu kvalitetu koju ima momčad, način na koji se prilagođava uvjetima za sada je odličan. Posušje trenutačno bira drugačiji put, ne odstupa se od osnovne ideje u igri. Ova je momčad poražena protiv Veleža (2:0). Tu Posušje nije odstupalo od ideje u igri, imalo je posjed i igru do kaznenog prostora, ali sve je ostajalo na tome. Kada nije išlo, nije bilo plana “B”. Protiv Leotara, po groznom terenu Posušje je opet pokušavalo igrati kombinatornu igru, ali po nikad mokrijem terenu to nije bilo moguće. Utakmica protiv Leotara mogla je otići na obje strane, ali dojam je kako je Posušje uz prilagodbu moglo biti mnogo bolje. Upravo bi ključ na derbiju Zrinjskog i Posušja mogao biti to tko će bolje odgovoriti na izazovan teren i tko će bolje improvizirati.

VL

OGLASI

Loading