Select Page

Župa Posušje – hodočašće u Italiju

Župa Posušje – hodočašće u Italiju

Župa Posušje organizirala je župno hodočašće početkom travnja ove godine. Ovom prilikom posjetili smo Padovu, Loreto, San Giovanni Rotondo (svetište sv. Padra Pia), Monte Sant Angelo, Rim, zatim grob sv. Rite, Asissi – grad sv. Franje, i mnoga druga mjesta i zanamenitosti.

95. hodočasnika predvođenih župnikom fra Mladenom Vukšićem uputilo se 02.04.2018.g na hodočašće u Italiju. Osim hodočasnika iz Posušja, grupu je činila nekolicina hodočasnika iz Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog i Međugorja. Poslije cjelonoćnog putovanja autobusom preko Hrvatske stigli smo u jutarnjim satima na naše prvo odredište, Padovu. Po dolasku smo obišli svetište svetog Leopolda Mandića, te smo slavili svetu Misu. Zatim smo otišli u obilazak crkve svetog Antuna Padovanskog, te smo se u popodnevnim satima uputili u svetište Loreto. Po dolasku u Loreto smjestili smo se u hotel, večerali te je uslijedio počinak.

Drugi dan hodočašća proveli smo u svetištu Gospe Loretske u kojem se nalazi Sveta kuća iz Nazareta gdje je slavljena sveta Misa, te smo se uputili prema San Giovanni Rotondu, svetištu sv. Padre Pia. Nakon što smo se smjestili u hotel pošli smo do mjesta gdje smo izmolili križni put u kojem su bračni parovi koji su pošli na hodočašće nosili križ. Zatim smo išli u obilazak stare crkve koja je sagrađena još za života Padre Pia, groba Padre Pia, te nove crkve.

Trećeg dana uputili smo se prema Monte San Angelu u kojem se nalazi svetište Arkanđela Mihaela. Sveta Misa je slavljena u špilji u kojoj se ukazao Arkanđel Mihael, jedinom mjestu koje nije blagoslovljeno ljudskom rukom, nego rukom Arkanđela Mihaela. Nakon razgledavanja krenuli smo prema Montecassinu gdje se nalazi benediktinski samostan. Obišli smo obnovljeni samostan koji je u potpunosti srušen u Drugom svjetskom ratu, te molili na grobovima svetog Benedikta i svete Skolastike. U večernjim satima krenuli smo za Rim.

Četvrtog i petog dana hodočašća posjetili smo najznačajnija mjesta u Rimu između ostalog grobove sv. Petra i sv. Pavla u bazilici sv. Petra u Vatikanu i sv. Pavla izvan zidina, Panteon, grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosača, grob blaženog Ivana Pavla II., katakombe, ali i najljepše turističke destinacije poput Koloseuma, Rimski forum, Piazze Navone, Fontane di Trevi, Španjolski trg… Sveta Misa slavljena je u crkvi svetog Jeronima koja pripada Papinskom Hrvatskom Zavodu svetog Jeronima.

Petog dana u popodnevnim satima uputili smo se prema svetištu svete Rite. Nakon svete Mise uslijedilo razgledavanje crkve svete Rite, te polazak prema Asizu. U kasnim večernjim satima stigli smo u grad svetog Franje.

U Asizu smo vidjeli brojna mjesta vezana za život i djelovanje svetog Franje i svete Klare. Posebno je bilo vidjeti križ svetog Damjana s kojeg je sveti Franjo čuo riječi: ,,Idi i popravi moju Crkvu koja se ruši“ i Porcijunkulu koja je imala veliku ulogu u životu svetog Franje. U njoj se on molio, postavio temelje franjevačkog reda i umro je u njoj.

Nakon slavljenja svete Mise u Asizu uputili smo se kući. Nakon cjelonoćne vožnje stigli smo u Posušje, umorni ali prepuni dojmova i lijepih priča iz Vječnog Grada i rastali se sa željom da se slično putovanje što skorije ponovi.

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading