Select Page

ČESTITAMO 30. OBLJETNICU: Četvrta gardijska brigada nije znala za poraz

ČESTITAMO 30. OBLJETNICU: Četvrta gardijska brigada nije znala za poraz

Gradovi Split i Knin, ali i cijela Dalmacija danas, 28. travnja, obilježava 30. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade, pobjedničke postrojbe koja je tijekom Domovinskog rata hrvatskom jugu donosila mir i slobodu.

Podsjetimo, Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje Zbora narodne garde, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku.

Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec, a u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna.

Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel ‘Split’, a zatim se nakon nekoliko dana sele u hotel ‘Resnik’u Resniku.

Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta. Dio pripadnika tijekom lipnja odlazi u Imotski u formiranje 3. bojne, dio u Vrliku i Sinj koji formiraju odnosno pojačavaju drugu bojnu, dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima.

Četvrta brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je ono obavljeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom “In hoc signo vinces”  (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa.

Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od ZadraSinjaDrnišaŠibenikaVodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama “Tigar” i “Vlaštica”.

Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji “Maslenica” koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama “Zima ’94.”, “Skok-1” i “Skok-2”, “Ljeto ’95”., a potom u akcijama “Oluja” i “Maestral”.

OGLASI

Loading