Select Page

Županijski sud u Širokom Brijegu odbacio optužbe protiv 17 osoba u ‘aferi boksit’

Županijski sud u Širokom Brijegu odbacio optužbe protiv 17 osoba u ‘aferi boksit’

Jučer je na Županijskom sudu u Širokom Brijegu donijeta prvostupanjska nepravomoćna presuda u aferi Boksit kojom se odbacuje optužba protiv 17 optuženika u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’.

Branitelji optuženika su uspijeli dokazati da je tadašnje poslovanje ili bolje rećí eksploatacija i prodaja boksitne rude rađena uz valjane suglasnosti koje je davala Vlada ŽZH inače vlasnik tvrtke Rudnici boksita.

Odbačene optužbe

Tužiteljstvo ŽZH u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’ teretilo je bivše direktore „Rudnika boksita“ Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te „Rudnika boksita“ Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u periodu od 2006. do 2010. godine zlouporabili položaj te da su nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim osobama, oštetili ova poduzeća za preko dva milijuna KM. U ovom predmetu optuženo je još 12 osoba, većinom vlasnika i direktora posuških firmi koji se terete za djela teške krađe.

Oni su, prema optužnici, vršili nelegalnu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškog i širokobriješkog rudnika prodavali zvorničkim firmama TG „Birač“ i „Alumina“, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 1,5 milijuna KM. U ovom predmetu zbog nesavjesnog rada teretio se i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

abcportal.info

OGLASI

Loading