Select Page

Županijski sud u Širokom Brijegu odbacio optužbe protiv 17 osoba u ‘aferi boksit’

Županijski sud u Širokom Brijegu odbacio optužbe protiv 17 osoba u ‘aferi boksit’

Jučer je na Županijskom sudu u Širokom Brijegu donijeta prvostupanjska nepravomoćna presuda u aferi Boksit kojom se odbacuje optužba protiv 17 optuženika u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’.

Branitelji optuženika su uspijeli dokazati da je tadašnje poslovanje ili bolje rećí eksploatacija i prodaja boksitne rude rađena uz valjane suglasnosti koje je davala Vlada ŽZH inače vlasnik tvrtke Rudnici boksita.

Odbačene optužbe

Tužiteljstvo ŽZH u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’ teretilo je bivše direktore „Rudnika boksita“ Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te „Rudnika boksita“ Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u periodu od 2006. do 2010. godine zlouporabili položaj te da su nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim osobama, oštetili ova poduzeća za preko dva milijuna KM. U ovom predmetu optuženo je još 12 osoba, većinom vlasnika i direktora posuških firmi koji se terete za djela teške krađe.

Oni su, prema optužnici, vršili nelegalnu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškog i širokobriješkog rudnika prodavali zvorničkim firmama TG „Birač“ i „Alumina“, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 1,5 milijuna KM. U ovom predmetu zbog nesavjesnog rada teretio se i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

abcportal.info

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading