Select Page

ZVONKO MILAS: RH je i ove godine povećala iznos za pomoć Hrvatima BiH

ZVONKO MILAS: RH je i ove godine povećala iznos za pomoć Hrvatima BiH

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u intervjuu za Večernji list govori o potpori koju Republika Hrvatska daje Hrvatima u BiH s ciljem ostanka na ovim područjima. Naglašava kako će ta pomoć RH biti nastavljena i u predstojećem razdoblju jer jedni bez drugih niti smijemo niti možemo.

U godinu dana rada na čelu Ureda obišli ste skoro cijelu BiH, susreli se s brojim predstavnicima Hrvata iz različitih područja života. Kako ocjenjujete aktualni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

– S posebnom pozornošću pratimo sve što se događa u susjednoj Bosni i Hercegovini. Naravno, u središtu našeg zanimanja su Hrvati – njihov položaj, status, potrebe…

Sve ono što se događa u posljednje vrijeme – politička nestabilnost, zastoj djelovanja zajedničkih institucija, optužnice – izaziva jednu vrstu nesigurnosti koja nikako nije dobra za cijelu državu, sve njezine narode i građane. Posebice se to reflektira na Hrvate koji su najmalobrojniji narod i narod koji je formalno-pravno konstitutivan, no u praksi i svakodnevnom životu ne ostvaruje sva svoja zajamčena prava. Taj dojam besperspektivnosti dovodi do ovog vala iseljavanja, kojem u posljednje vrijeme svjedočimo, a u kojem odlaze cijele obitelji. Nadalje, i 20 godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini prognanim i iseljenim Hrvatima otežan je povratak – posebice u Republiku Srpsku. O svim tim problemima zasigurno vodimo računa te ih nastojimo rješavati provodeći ciljane programe i projekte, ali i kroz različite druge inicijative kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Premijer Plenković vrlo je jasno kazao da je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet ove Vlade upravo europski put BiH i ravnopravan položaj Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda. U tom smislu Hrvatska vodi politiku čvršćeg povezivanja s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, snažnije potpore. To je prioritet cijele hrvatske države i svih njezinih institucija.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading