Select Page

ŽZH i HNŽ bilježe porast broja upisanih srednjoškolaca

ŽZH i HNŽ bilježe porast broja upisanih srednjoškolaca

Pad nataliteta koji posljednjih godina prati BiH odražava se i na broj učenika u srednjim školama u Federaciji BiH.

U posljednjih pet školskih godina broj učenika u srednjim školama u ovom bh. entitetu manji je za gotovo 6.000.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, srednjoškolsko obrazovanje u Federaciji BiH u školskoj 2022./23. godini pohađa 70.415 učenika. Isti podaci govore kako su u školskoj 2018./19. u srednje škole bila upisana 76.174 učenika.

U školskoj 2022./23. godini 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto, odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske godine. Udio učenica u srednjem obrazovanju iznosi 49,5 posto, navodi se u rezultatima godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja Federalnog zavoda za statistiku, piše Večernji list.

Riječ je o podacima prikupljenim za školsku 2022./23. godinu do 25. rujna tekuće godine. Rezultati navedenog istraživanja pokazuju kako su tijekom školske 2021./22. godine srednju školu pohađala 70.024 učenika, dok je tijekom 2020./21. taj broj iznosio 71.328. U 2019./20. školskoj godini u srednjoškolske obrazovne ustanove upisana su 72.892 učenika.

Kada je riječ o povećanju broja učenika u odnosu na prošlu školsku godinu, ono se bilježi u Srednjobosanskoj županiji, gdje je ove godine čak 729 učenika više nego prošle godine.

Većim brojem srednjoškolaca može se pohvaliti i Hercegovačko-neretvanska županija, gdje je u srednje škole upisano 114 učenika više. U srednje škole Županije Zapadnohercegovačke upisana su 94 učenika više, a u Sarajevskoj županiji 416 učenika.

S druge strane, Unsko-sanska županija, Posavska, Tuzlanska županija, Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska županija, kao i Hercegbosanska županija i dalje bilježe pad broja srednjoškolaca u odnosu na godinu prije.

Promatrano po županijama, najveći broj učenika je u Sarajevskoj županiji (21,4 posto) i Tuzlanskoj županiji (20 posto), a najmanji broj učenika je u Bosansko-podrinjskoj (1 posto) i Posavskoj županiji (1,1 posto), navodi se u istraživanju Federalnog zavoda za statistiku.

Kao škole, u ovo istraživanje uvršteni su i odjeli učenika s teškoćama u razvoju koji su oformljeni pri redovitoj srednjoj školi.

Kod ukupnog broja, broj škola po vrstama – gimnazije, tehničke i srodne, strukovne i umjetničke škole – nije moguće iskazati jer jedna mješovita škola kao pravni subjekt može u svom sastavu imati više vrsta škola. Sve redovite i specijalne srednje škole su: u trajanju od četiri godine – gimnazije, tehničke i srodne škole; umjetničke i vjerske škole, u trajanju od tri godine – strukovne škole, škole za učenike s posebnim potrebama te škole za odrasle, piše Večernji list.

Inače, Bosna i Hercegovina zauzela je prvo mjesto na popisu zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu, prema podacima UN-ova izvješća za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”. Njihovi podaci govore kako BiH godišnje gubi više od 1,5 posto svog stanovništva. Prema rezultatima istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH, gotovo pola milijuna ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu od 2013. godine, samo u 2021. godini to je učinilo 170.000 stanovnika.

OGLASI

Loading