Select Page

ŽZH: Izdano skoro 32.000 elektronskih zdravstvenih iskaznica

ŽZH: Izdano skoro 32.000 elektronskih zdravstvenih iskaznica

U 2022. godini na području Županije Zapadnohercegovačke izdano je 31.908 elektronskih zdravstvenih iskaznica, potvrđeno je za portal Jabuka.tv iz Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH.

Zaključno s 31. prosincem 2022. godine, daleko najviše ih je izdano u Širokom Brijegu – 10.763.

Broj osiguranika Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, zaključno s 31. prosincem 2022. godine, iznosi 80.253 osobe što znači da elektronske zdravstvene iskaznice posjeduje 39,76 % osiguranika.

Koliko se izdanih elektronskih iskaznica odnosi na osobe do 18 godina te ostale kategorije izuzete od plaćanja elektronske zdravstvene iskaznice, iz ZZO ŽZH nam zbog tehničkih razloga nisu bili u mogućnosti dostaviti.

Podsjećamo, distribucija elektronskih zdravstvenih iskaznica u ŽZH počela je krajem lipnja 2022. godine.

Iskaznica košta 5 KM, ali nije obavezna

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice može podnijeti svaki osiguranik u područnim uredima ZZO ŽZH suklado prebivalištu, a prilikom dolaska uz zahtjev će morati platiti iskaznicu 5 KM. Nakon provjere podataka, iskaznica se odmah izdaje korisniku te je više nije potrebno ovjeravati svaka tri mjeseca kao što je to slučaj sa starim papirnatim iskaznicama.

Djeca do navršene 18. godine života, te socijalno ugrožene osobe (korisnici stalne socijalne potpore i osobe koje su navršile 65 godina života, a koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi), su oslobođeni plaćanja elektronske zdravstvene iskaznice.

Važno je napomenuti da elektronske zdravstvene iskaznice nisu obavezne već su samo pogodnost osiguranicima. Svi oni koji odluče nastaviti koristiti stare papirnate iskaznice i dalje su obavezni dolaziti u područne urede ZZO ŽZH radi ovjere.

Pored općih podataka osiguranika, elektronska iskaznica sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja. Naime, elektronskom zdravstvenom iskaznicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice).

Osiguranici elektronsku zdravstvenu iskaznicu mogu nesmetano koristiti u svim ugovornim zdravstvenim ustanovama, ljekarnama i ortopedskim kućama u ŽZH.

Jabuka.tv

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading