Select Page

Boćari Gruda sedmi put prvaci BiH, u finalu bolji od posuške Bure

Boćari Gruda sedmi put prvaci BiH, u finalu bolji od posuške Bure

Boćari Gruda osvojili su svoj sedmi naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Do novog trofeja Gruđani su stigli u velikom stilu nakon što su obje finalne utakmice bili bolji od posuške Bure. U prvoj utakmici koja je igrana u boćarskom domu „Nožinac“ u Rastovači kod Posušja Grude su bile bolje s 14:8, a slavile su i u uzvratu s 13:9 u dvorani „Biberon“ u Grudama.

„Pali“ Neum i Dračevo

Podsjećamo, u ligaškom dijelu prvenstva Gruđani su bili treći nakon čega su u polufinalu doigravanja eliminirali Neum, drugoplasiranu ekipu iz ligaškog dijela, dok je Bura bila bolja od ekipe Dračeva, koje je ligaški dio sezone završilo na prvom mjestu. Pobjedom u finalu Grude su obranile lani osvojeni naslov i tako nastavile dominaciju u domaćem natjecanju. 

Rezultati po disciplinama, pojedinačno klasično: Damir Brzica – Mate Grubišić 1:1 (12:12), Milorad Bošnjak – Goran Jurić 0:2 (5:11); par klasično, Slobodan Miloš, Dražen Glavaš – Vlado Sentić, Jozo Lončar (Jozo Budimir) – 0:2 (5:10); trojka klasično, Andrija Žulj, Josip Glavaš, Goran Boban – Ante Bašić, Marinko Grubišić, Ante Nenadić 2:0 (13:3); štafetno izbijanje, Josip Glavaš, Dražen Glavaš – Goran Jurić, Mate Grubišić 2:0 (36:24); precizno izbijanje, Goran Boban – Mate Grubišić 0:2 (5:11); brzinsko izbijanje, Josip Glavaš – Petar Bušić 2:0 (30:12); pojedinačno klasično, Josip Glavaš – Vlado Sentić 2:0 (13:4); par klasično, Milorad Bošnjak, Dražen Glavaš – Goran Jurić, Ante Bašić 2:0 (13:1); Slobodan Miloš, Goran Boban – Mate Grubišić, Jozo Lončar 2:0 (7:5), Andrija Žulj, Damir Brzica – Marinko Grubišić, Jozo Budimir 0:2 (3:13).

Pred šezdesetak gledatelja uzvratnu utakmicu  sudio je Ante Juka (Služanj, kod Čitluka). Nakon pobjede u gostima Grude su uzvratnu utakmicu počele ležernije, što su Posušani iskoristili, osvojili su tri poena u pojedincu te dobili par, domaće je spasila igra trojki koju su dobili pa je tako poslije prve ture bilo 3:5 za Buru. Prema očekivanju, druga dionica utakmice, tzv. tehničke discipline donijele su prevagu Grudama, čiji su „trkači“ Josip Glavaš, u štafeti i brzinskom izbijanju, te Dražen Glavaš u štafeti, slavili i tako anulirali rezultat. Buru je u igru vratila pobjeda Mate Grubišića u preciznom izbijanju pa je tako poslije prve dvije igre bilo neriješeno – 7:7.

Domaćem sastavu je u preostalim četirima disciplinama bila dovoljna jedna pobjeda, dok su Posušani imali znatno teži zadatak, trebao im je stopostotni učinak. Grude su završnicu odigrale znatno bolje nego početak utakmice, slavile su u tri od četiri discipline, do su se gosti morali zadovoljiti jednom pobjedom u disciplini par. Bilo je to konačnih 13:7.

  • Dobro smo odigrali, posebice u Posušju. Naš junak i junak finala uopće bio je Josip Glavaš koji je dobio svih osam disciplina u kojima je nastupao. Dobio je brzinsko i štafetno izbijanje u objema utakmicama, potom jednog „pojedinca“, jedan par i dvije trojke. Kad u ekipi imate takvog igrača, onda se utakmice ne gube – kazao je u osvrtu na završnicu prvenstva Mate Brzica, voditelj ekipe Gruda.

Najuspješniji bh. boćarski klub tako je uspješno završio još jenu sezonu. Učinak je bio nešto slabiji nego protekle sezone kada su osvojili i prvenstvo i Kup, ali to puno ne mijenja, jer će Grude ponovno igrati u Kupu prvaka, boćarskoj inačici nogometne Lige prvaka.

Teško nakon 0:4…

Vrijedi istaknuti kako jedino Grude imaju međunarodni trofej, bile su pobjednici prvoj Kupa nacija. Valja reći da razloga za nezadovoljstvo nema ni Bura, koja se kao četvrta u ligaškom dijelu probila do finala koje je što se tiče klasičnih disciplina dobro odigrala, međutim, problem doprvaka bile su brzinske discipline – brzinsko i štafetno izbijanje. Kad utakmicu počnete, a u tim disciplinama nadmoćni suparnik unaprijed ima 0:4, gotovo je nemoguće očekivati trijumf.

VL

OGLASI

Loading