Select Page

Članovi HKUD-a Fra Petar Bakula boravili u Vojvodini

Članovi HKUD-a Fra Petar Bakula boravili u Vojvodini

Prošli vikend članovi HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja gostovali su u Vojvodini, u mjestu Tavankut, gradiću blizu Subotice u kojem trenutno živi najviše Hrvata.

Nema tih riječi koje bi opisale tu prelijepu, okom nepreglednu, zlatnu ravnicu, žitna polja, suncokreta i kukuruza.

Stvarno je nestvarno za nas koji kopamo i priživljavamo po ovom hercegovačkom kršu. Žetva je trenutno, radi se dan i noć, na sve strane kombajni i razni strojevi, a ovaj tjedan i završava, a završava Dužijancom, zahvalom Bogu za rodnu i plodnu godinu. Spremaju se, vesele se Dužijanci, pletu vince od slame i žita.

Izrađuju i slike, suvenire, perlice, al ne bilo kakve, nego od SLAME. Tako da su i naš folkloraši kupili suvenire od slame, koje izrađuju zlatne ruke njihovih žena slamarki.

U sklopu društva radi umjetnička kolonija pod nazivom “Kolonija naive u tehnici slame”. Vodili su ih i do Subotice i Palića. Posjetili su Franjevačku crkvu, mjesto gdje su prvi put Hrvati došli, obišli su i Gradsku kuću, kip Presvetog Trojstva, koji je bio uklonjen, a tek je vraćen i postavljen prije godinu dana. Sinagogu, zatim jezero Palić, a onda nazad u lijepi Tavankut na najbolju krumpirušu koju su pripremile najbolje kuvarice HKPD Matije Gubec.

Usput su stali i vidjeli lijepi Ladislavov salaš, pun starina, okružen sa 10 jutara zemlje. Napili se vode iz bunara dubokog 300 m i pošli na ručak.

U popodnevnim satima, nakon okrjepe, spremili su se za nastup. Mlađi članovi HKPD Matija Gubec izveli su plesove Bunjevačkih Hrvata, a nošnje koje na njima vidite su radničke nošnje koje su nosali i ostavili im njihovi preci. Onda večera-gulaš, opet jest, jer žene samo kuhaju misleći da smo gladni, a onda zabava i druženje na Etno salašu Balažević do ranih jutarnjih sati.

Vrijedno je napomenuti kako je ovaj salaš dar od gđe. Balažević, kojeg je nakon svoje smrti ostavila društvu, ali su im ga vlasti u Srbiji pokušali uzeti, no nisu uspjeli, zbog upornosti naših Hrvata. Oni su ga kasnije uredili i sada tu održavaju razne svečanosti i prigode.

Prije polaska kući, bili su na “maloj misi” u crkvi Srca Isusova u Tavankutu, a nakon doručka, puni lijepih dojmova i pomalo tužni što moramo ići, krenuli smo put Hercegovine.

Svima nama prenose pozdrave od naših Hrvata iz Tavakuta i Subotice. Jedan trenutak za nas je bio jako dirljiv, dok smo se pozdravljali, prisla nam je jedna od žena i zagrilila našu članicu, te kroz suze joj govori: “Moji Hercegovci, moja Hercegovka…”.

Pri povratku kući, svratili su na pauzu u Vukovar, DA SE NE ZABORAVI. Lijep, sunčan i nekako poseban dan gdje su se slikali kod Križa na Dunavu.

“Želimo se zahvaliti načelniku Općine Posušje gospodinu Branki Bagi, jer nam je financirao ovo putovanje, također i Udruzi gospodarstvenika Posušje preko kojih smo došli u kontakt i ostvarili ovo prijateljstvo. Hvala predsjedniku HKPD Matija Gubec gospodinu Ladislavu Suknoviću i podpredsjedniku gospodinu Ivici Duliću na pozivu i savršenom gostoprimstvu. Hvala Bandašici Antoniji Rudić na divnim slikama i druženju. Hvala i svim ostalim članovima koji su bili sa nama i sa kojima smo proveli najlipša tri dana. Posebna zahvala najboljim kuharicama na svitu zbog kojih smo se vratili 3kg teži.I da, naša suradnja i budući projekti, kao i gostovanja se nastavljaju.” – poručuju iz društva.

Posusje.net

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading