Select Page

Čović i Izetbegović u Mostaru: Stavovi približeni, usuglašavanje daleko

Čović i Izetbegović u Mostaru: Stavovi približeni, usuglašavanje daleko
Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakiri Izetbegović održali su u srijedu sastanak predsjedništava stranaka u Mostaru na kojem se govorilo o brojnim aktualnim političkim pitanjima.

Sastanak se održao u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

Dragan Čović je nakon sastanka kazao da je posvećeno vrijeme i izborima u Mostaru gdje je među strankama pokazana spremnost da se tu može napraviti iskorak i postići dogovor.

Zamolili smo sve strane da napravimo jednu izjavu koju bi dostavili međunarodnim faktorima, a razgovarali smo i o problemu deponije Uborak, kazao je Čović.

Za HDZ prioritet Izborni zakon

Čović je dodao kako je cilj njegove stranke da se postigne dogovor oko Izbornog zakona po sustavu da nijedan narod drugom ne bira predstavnike, naglasivši da poštuje sve presude.

Bitno nam je da vlast funkcionira na svim razinama. Dolaze nam krize koje moramo rješavati, kako unutrašnje tako i vanjske, kao što su migranti. Naš je stav da treba što ranije organizirati sjednicu Vijeća ministara o ovom problemu. Puno stavova je približeno, ali smo daleko od usaglašavanja svih pitanja.

Govoreći izborima u Mostaru, Dragan Čović je istaknuo kako je HDZ spreman odmah potpisati da se izbori održe, ali da nije sve u njima.

Druga strana traži daljnje dogovore, a mi smo stava da se Mostar ne može rješavati i govoriti o konstitutivnosti naroda, a da se taj problem ne rješava na razine entiteta odnosno države, dodao je na kraju Čović.

Izetbegović: Sastanke treba nastaviti

Bakir Izetbegović je kazao da nije optimist da će se dogovor naći u kraćem razdoblju, ali da izgledi opet postoje.

Prije ovog sastanka susreo sam se s gospodinom Radončićem i Komšićem i pitao ih treba li nastaviti ove sastanke.

SDA i HDZ ulažu zajednički napor ka rješavanju krize. Presude Ustavnog suda BiH moraju se provoditi, i tu smo suglasni. Ono oko čega nismo suglasni je oko zamjene stranih sudaca, kazao je Izetbegović.

Dodao je da su se obje strane usuglasile da Vijeće ministara treba što prije krenuti u provođenje 14 mjera koje je pred njih postavila Euopska unija.

Izetbegović je po pitanju migrantske krize rekao kako je nužno da se “hitno i sistematski rješeva ovaj problem kako bi se izbjegao kaos, ako se ne bude brzo radilo”.

Naše ministarstvo ulaže velike napore, i sam ministar, ali tu sam ne može, dodao je Izetbegović.

Komentirajući imenovanje Denisa Šulića na mjesto potpredsjednika NSRS od strane SNSD-a, Izetbegović je kazao kako ova stranka odavno ima sve konce u svojim rukama.

I oni se tako ponašaju. Postavljaju svoje ljude, nameću svoja rješenja, a potom nama zamjeraju oko nekih drugih stvari, komentirao je lider SDA.

Iz obje stranke, kazali su, dogovorili su da se granica BiH zaštiti i kontrolira kako u BiH ne bi mogla ući bilo koja osoba kojoj se ne zna identitet, a predsjednik HDZ-a kazao je kako je stav obje stranke da se što prije sazove sjednica Parlamenta BiH kako bi se granica BiH zaštitila.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading