Select Page

ČOVIĆ OTVORIO SIMPOZIJI “BLIDINJE 2015.”: Da nije fra Petra Krasića teško da bi se mi ovdje okupljali u zadnjih 20 godina

ČOVIĆ OTVORIO SIMPOZIJI “BLIDINJE 2015.”: Da nije fra Petra Krasića teško da bi se mi ovdje okupljali u zadnjih 20 godina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorio je danas dvodnevni Međunarodni znanstveni simpozij “Blidinje 2015.”, koji se održava u tom parku prirode.

– Simpozijem želimo ovo područje otrgnuti od svakojakvih iskušenja – poručio je Čović u prigodnom obraćanju, istaknuvši kako se ima smisla boriti da se sačuva Blidinje koje, po njegovu mišljenju, predstavlja biser prirode.

– Što ovo područje više otvaramo čovjeku to je više njemu i podložno te stoga neka ova znanstvena konferencija ponudi rješenja da se zaštiti i unaprijedi ovo područje – poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH koje je visoki pokrovitelj dvodnevnog simpozija.

Čović se u obraćanju, između ostalog, zahvalio fra Petru Krasiću na višegodišnjem trudu i nastojanju da se Park prirode Blidinje očuva.

– Da nije fra Petra Krasića teško da bi se mi ovdje okupljali u zadnjih 20 godina – ocijenio je Čović, izrazivši nadu kako će se u budućnosti opet organizirati ovakav skup posvećen na Blidinju

Organizator Simpozija je Sveučilište u Mostaru, a suorganizatori su sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Puli i Varaždinu.

Na Simpoziju će se sa znanstvenog i stručnog stajališta vrednovati zaštićeni životni prostor. Posebna pozornost bit će posvećena raznolikostima, posebnostima i održivosti Parka prirode Blidinje.

– Ti naši glasovi znanja i istraživanja već su pretočeni u zbornik radova koji ostaje pisani trag ovog okupljanja. Istodobno, ovaj simpozij predstavlja svjedočanstvo generacije koja je našla snage, volje i znanja da se u vremenu velikih kriza i previranja, u vremenu nesklonom zaštiti okoliša, posveti Parku prirode Blidinje, ali da se i na univerzalni način posveti ljepotama Hercegovine, Bosne i šire – kazala je rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić podsjetivši kako je prvi međunarodni simpozij o Blidinju održan prije deset godina.

Ona je također zahvalila fra Petru Krasiću za kojeg je kazala kako je najbolji čuvar prirode na Blidinju.

Fra Petar Krasić je u prigodnom govoru poželio znastvenicima da im ovi dani na Blidinju budu lijepi i korisni, istaknuvši kako očekuje u izlaganjima „pljusak” ideja i naputaka.

Napomenuo je kako zaštita Blidinja nije započela prije 20 godina, kada je formiran park prirode Blidinje, već da ja zaštita tog područja počela prije 100 godina, kada su fratri napravili svojevrsni zakonik o vladanju u planini i zaštiti područja Blidinje.

– Tada nije bilo riječi o parku prirode, ali su se vodili istom idejom i sretan sam da ja nisam početak misije zaštite Blidinja, već samo nastavak za ono što je vrijedno i dobro – kazao je fra Petar.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Jakov Pehar te hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko

Otvaranju dvodnevnog simpozija nazočili su brojni predstavnici javnog i društvenog života BiH, a među ostalima, predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je i supokrovitelj Simpozija. Na otvaranju su bili i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, dopredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević, te veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Inače, suradnici u organizaciji Simpozija su vlade Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Srednjobosanske i Posavske županije.

prvi.tv

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading