Select Page

Čović: Sarajevo je grad jednog naroda; Bećirović: Sarajevo je kozmopolitski grad

Čović: Sarajevo je grad jednog naroda; Bećirović: Sarajevo je kozmopolitski grad
Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH nastavljena je raspravom izaslanika Denisa Bećirovića i Dragana Čovića o euroatlantskim integracijama BiH.

Bećirović je predložio da se ova tema uvrsti na dnevni red spomenuvši Čovićev intervju za HRT u kojem je kazao kako “samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a da se Bošnjaci ne zalažu dovoljno”.

Ne trebate nas trpati u torove, gospodine Čoviću, rekao je Bećirović, na što mu je Čović odgovorio:

Jeste li u nekom toru ili niste, to ćete se sami opredjeljivati. Imaju tri kluba, tri naroda, i ništa više od toga, i s ponosom sam dio Kluba Hrvata u ovom domu jer je tako definirano ustavom. Rasprava o tome kako želimo ići u euroatlantske integracije – ponovio sam sto puta stav, a nekada možete uzeti moju knjigu i tamo ćete naći moj stav. Mi smo u posljednjih 20 godina od predstavnika međunarodnih zajednica potpisivali sporazume i svaki put odustali, zato sam rekao da jedni žele na jedan način, drugi ne žele, a treći imaju taktike. I sve što sam rekao o glavnom gradu moje domovine BiH Sarajevu stoji.

Danas je Sarajevo grad jednog naroda i ono malo ostalih koji su ostali kao građani živjeti. Nažalost, to je tako. Ne bi trebalo analizirati moje riječi u nekom intervjuu, rekao sam to sada. Mi to danas u Tuzli, Goraždu i Bihaću, kada govorimo o poziciji nekog od naroda, kao i drugim sredinama o drugim narodima. BiH ima nacionalnu strukturu jer ona počiva na konstitutivnim narodima i Ustavu, to nije tor, rekao je Čović, prenosi N1.

Bećirović ga je optužio da ne govori istinu i činjenice, navodeći kako je tijekom gostovanja na HRT-u “optužio kompletnu vlast u Sarajevu da radi na realizaciji Islamske deklaracije, muslimanske, unitarne države, itd.”

To nije istina. Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata. Pogledajte popis iz 2013, najmanje četiri puta ste rekli od onoga što jest. Rekli ste podvalu da je etnički čist grad. Ne, to je kozmopolitski grad, a to što mu se promijenila etnička struktura stanovništva, znamo koje su politike radile na razdvajanju naroda i koje su odgovorne, gospodine Čoviću. Pozivam vas da govorite o istini i činjenicama, ne blatite glavni grad ni državu BiH. Ne stavljajte metu na čelo cijelim narodima kao što ste radili u priopćenju iz studenog prošle godine vezano za teroristički akt u Francuskoj. Poštujte sve građane i narode, rekao je Bećirović.

Predsjedatelj Nikola Špirić je intervenirao kazavši kako “nešto treba ostaviti i za raspravu” na što mu je Bećirović rekao “Kolega Špiriću, mlad ste igrač da me možete zbuniti”.

Budeš li nas ti mirio, Denise, nikada mira neće biti, prokomentirao je Špirić.

Čović je rekao kako stoji iza svake riječi koju je javno izgovorio posljednjih 15 godina.

Možete staviti masku na uši, oči i usta, i ne čuti ništa i ne djelovati, ali držim da sa svojim godinama, iskustvom i znanjem dobro vodim računa kako zastupam interese svoje domovine BiH i kada govorim kao predstavnik Hrvata u BiH, rekao je Čović.

Inicijativa Denisa Bećirovića nije imala ni entitetski ni opću većinu.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading