Select Page

Crna Gora: Prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama

Crna Gora: Prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama

U Crnoj Gori jučer su bile zatvorene sve prodavnice i tržni centri, jer je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati samo u specijaliziranim prodavnicama, pijacama ili kioscima za prodaju štampe.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se u međuvremenu Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedjeljom, ali njihovi zahtjevi su odbijeni, prenosi portal CdM.

Ministarstvo ih je informiralo da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti.

Zakonom je predviđeno da nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, na primjer, mogu da rade ljekarne, te prodavnice kruha, pekarskih proizvoda, cvijeća, suvenira, pogrebne opreme, benzinske pumpe i prodavnice u okviru njih.

Zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano sankcionirani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta, prenosi Tanjug.

Rad nedjeljom kontrolirat će tržišna inspekcija, a nadzor će biti pojačan.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading