Select Page

Definiran okvirni sporazum o suradnji koji će poslužiti kao osnova za uspostavu vlasti

Definiran okvirni sporazum o suradnji koji će poslužiti kao osnova za uspostavu vlasti

Predsjednik DF Željko Komšić je istaknuo kako DF neće tražiti “niti jednu hrvatsku ili bošnjačku ministarsku poziciju” na bilo kojoj razini vlasti i kako je jasno da u novoj koaliciji nitko nikoga neće pokušati prevariti

Izaslanstva stranaka Hrvatskog narodnog sabora kojega predvodi HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) definirala su u utorak u Sarajevu okvirni sporazum o suradnji koji će poslužiti kao osnova za uspostavu vlasti na temelju rezultata općih izbora provedenih 12. listopada.
Dokument pod naslovom “Programska načela stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH” sadrži deset točaka, a usuglašavanje o potankostima tek slijedi, kazao je novinarima predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Sve spremno za provedbu rezultata

“Time kanimo poslati poruku da smo spremni ići u provedbu rezultata (izbora), čime bi BiH pokrenuli u pravom smjeru”, kazao je Čović.
Predsjednik DF Željko Komšić kazao je kako je bitno da se vlast formira što prije. Istaknuo je kako DF neće tražiti “niti jednu hrvatsku ili bošnjačku ministarsku poziciju” na bilo kojoj razini vlasti i kako je jasno da u novoj koaliciji nitko nikoga neće pokušati prevariti. Pojasnio je da će DF ostati rezerviran za pozicije ‘ostalih’, što je bilo iznenađenje za predstavnike HDZ-a BiH i HNS-a, ali i SDA. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je kako postoji spremnost da se brzo rješavaju ključna pitanja poput mehanizma koordinacije odnosa s EU, knjiženja nepokretne vojne imovine kao preduvjet daljeg približavanja NATO-u te smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost kako bi se olakšalo poslovanje u zemlji.

Kako Večernji list doznaje dokument koji je jučer usuglašen dio je kompromisa između zahtjeva stranaka okupljenih oko HNS-a te SDA i DF-a i dorađen je u odnosu na dokument kojega su ranije ove dvije stranke iz Sarajeva potpisale sa srpskim strankama okupljenima oko SDS-a.

vecernji.ba

OGLASI

Loading