Select Page

DF neopravdano blokirao izbor nove federalne Vlade

DF neopravdano blokirao izbor nove federalne Vlade

Demokratska fronta je po svemu sudeći nepotrebno ili u najmanju ruku neopravdano blokirala izbor nove federalne Vlade. Argument ove stranke da je predloženi sastav entitetske Vlade neustavan, odnosno da nedostaje jedan ministar iz reda “ostalih”, a da su predložena četiri umjesto predviđena tri srpska ministra, jednostavno ne stoji.

‘Namjerni problemi’

Milan Mandilović, kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra rada i socijalne skrbi, za kojeg su u ovoj stranci tvrdili da je Srbin, na općim izborima 2014. godine izjasnio se kao pripadnik “ostalih”. Mandilović je bio kandidat DF-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici koja obuhvaća Sarajevsku i Bosanskopodrinjsku županiju. Na izborima nije prošao, ali je kasnije spominjan kao mogući kandidat DF-a za srpskog dopredsjednika Federacije. Međutim, upravo je njegova nacionalna pripadnost bila sporna za takav prijedlog. Ustav Federacije BiH jasno je definirao da predsjednik Federacije ima dva dopredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda, odnosno da pravo na obavljanje dužnosti predsjednika i potpredsjednika imaju isključivo pripadnici tri konstitutivna naroda. DF je zbog toga umjesto Mandilovića za dopredsjednika FBiH, kandidirao Milana Dunovića. Jednostavno je nemoguće da u DF-u nisu znali za Mandilovićevu nacionalnu pripadnost pa je stoga nejasno zašto su opstruirali izbor nove Vlade čiji sastav, dakle, nije neustavan. Očito je došlo do promjene koncepta unutar DF-a pa su od napadnog zastupanja “ostalih” sada krenuli u popunu pozicija rezerviranih za konstitutivne narode. Zanimljivo je da se pitanje ustavnosti sastava predložene Vlade FBiH povuklo samo nekoliko sati prije njezine potvrde iako su imena svih kandidata bila poznata još nekoliko dana ranije.

Pred jučerašnji put u Ljubljanu, gdje zajedno s kolegama iz Predsjedništva BiH danas ima državničke razgovore sa slovenskim domaćinima, Dragan Čović je izjavio da mu se čini kako se namjerno prave problemi oko uspostave vlasti. – Vrlo jasno mi je stavljeno do znanja da bi sličan problem mogao biti na Vijeću ministara BiH. Rekao sam da, ako je to slučajno tako, onda imamo ozbiljan problem, onda to netko evidentno namjerno radi – kazao je Dragan Čović koji se ipak nada brzom rješenju.

Ispravljanje pogreške

Hoće li do brzog rješenja doista i doći, vidjet ćemo već danas kada bi dopredsjednik Milan Dunović mogao ispraviti pogrešku i ponovno potpisati odluku o imenovanju Vlade FBiH, istu onu koju je prošlog tjedna potpisao pa povukao svoj potpis s nje.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading