Select Page

Dobre vijesti: Oporavilo se troje prvozaraženih pacijenata koronavirusom iz FBiH

Dobre vijesti: Oporavilo se troje prvozaraženih pacijenata koronavirusom iz FBiH
Tri osobe koje bile zaražene koronavirusom i smještene u zeničkom izolatoriju nakon negativnih testova na koronavirus puštene su kući čime je broj aktivno zaraženih u Zenici pao na samo jednu osobu.

Radi se o dvije ženske i jednoj muškoj osobi koje su bile prvozaraženi pacijenti na koronavirus u Federaciji Bosne i Hercegovine. Radi se o 51-godišnjoj i 19-godišnjoj Zeničanki i 26-godišnjem muškarcu koji su na talijanskom aerodromu zaraženi koronavirusom pri povratku iz Njemačke u BiH.

Oni su odmah po dolasku u BiH, točnije prije dolaska u Zenicu kontaktirali Higijensko-epidemiološku službu Grada Zenice te zatražili smjernice koje trebaju poduzeti po dolasku u Zenicu. Savjetovano im je da idu u kućnu izolaciju što su uradili i ispoštovali sveprocedure dok im nisu uzeti brisevi i potvrđen koronavirus.

Nekoliko dana poslije uzeti su im brisevi, prvo 51-godišnjoj Zeničanki, a zatim, njenoj kćerki Zeničanki i suprugu koji su bili drugi i treći slučaj koronavirusa u Zenici, nakon čega su 10. ožujka smješteni u izolatorij zeničkog stacionara. Međutim, vrijeme provedeno u kućnoj izolaciji također im se računa u razdoblje oporavka što znači da su u izolaciji proveli ukupno 20 dana.

U izolatoriju su boravili od 10. ožujka , a nakon uzetih briseva i negativnih rezultata na koronavirus, kao i stabilne epidemiološke slike i urednog zdravstvenog stanja, danas će biti pušteni kući, piše Klix.ba.

Upravo savjesnost ovih Zeničana spriječila je širenje ovog virusa u Zenici na više osoba, a nakon današnjeg dana u Zenici je još samo jedan slučaj koronavirusa koji je “uvezen” iz Italije.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading