Select Page

Dvije književnice u školi Franice Dall’era u Viru

Dvije književnice u školi Franice Dall’era u Viru

Dvije hrvatske književnice našle su se 10. studenoga 2016. zajedno u osnovnoj školi Franice Dall’era u Viru na poziv ravnateljice Mirjane Mikulić. One su predstavile svoju književnu djelatnost učenicima te škole kao i njihovim učiteljicama s kojima su bila i dvojica svećenika, don Ante Ivančić iz Zagorja i don Ilija Drmić iz Vira. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Mirjana i zaželjela ugodno druženje s lijepom književnošću u ovome mjesecu knjige, što skupa s njom priređuje ovakve događaje Miljenka Koštro u ovoj virskoj školi.

cimg5795

Najprije je Miljenka Koštro (rođena 1964.) iz Vira predstavila svoju djelatnost i pročitala priču iz najnovijega broja dječjeg lista Cvitak, kratko je predstavila svoj roman Biti Viktor koji opisuje život nagluha Viktora, pobjednika unatoč svemu lošemu što mu se događalo u životu. Rekla je da joj list Svjetlo riječi redovito objelodanjuje po jednu priču iz svakodnevice koju ona proživljava i vrednuje svojim literarnim pristupom. Miljenka je uza spomenuti roman objelodanila i tri knjige pjesama: Cvijetnjak na kamenu – 2003., Miris vječne mladosti – 2004., Čarolija svitanja – 2008.

cimg5797

Nakon svoga uvoda Miljenka je predstavila Anitu Martrinac (rođena 1973.) iz Mostara, koja je dobrano poznata našoj javnosti po romanu o škriparima Medaljon (2. izd. 2015.), kao i ostalim njezinim literarnim uradcima: Krvari brig, 1994., Ljubim te pjesmama, 2012., U pogledu, 2012., U susret Riječi, 2013., Druga riječ je ljubav, 2014., te roman Posljednji, 2016. Iz svoga romana o hrvatskim škriparima pročitala je odlomak učenicima da bi na neki način odškrinula njegovu bogatu i zanimljivu povijesnu riznicu našega patničkog i herojskog naroda. Potaknula je učenike da vide sva njezina djela na portalima, kao i njihove prezentacije, napose njezinu stihozbirku, sa željom da nešto od svega toga i pročitaju sebi i drugima, napose svojim djedovima i bakama koji su imali nekoga od svojih među škriparima što nisu mogli prihvatiti propast stvorene države 1945. god., pa su produljili svoj otpor prema novoj komunističkoj vlasti od koje su mnogi stradali.

cimg5794

U sklopu ovoga druženja učenik Zvonimir Pandža, koji je prošle školske godine 2015./2016. pobijedio na županijskom natjecanju u recitiranju upravo pjesme Miljenke Koštro Zov Hercegovine, koja je napisana prije 20 godina ali po tematici kao da je jučer napisana, jer govori o činjenici odlaska u daleki svijet radi zarade. Na kraju učenici su pjesnikinjama postavljali pitanja, napose Aniti koja je bila u Domovinskom ratu, te su je pitali: Jesi li bila u tenku? Ona je bila hrabra na ratištu i sada u životu, te se Miljenka diči s tri sina, a Anita s tri kćeri, a njih obje rese njihove knjige što proširuju obzore naše kulture.

Posušje.net

OGLASI

Loading