Select Page

FBiH: Izolacija skraćena na 10 dana, poslodavci moraju omogućiti rad od kuće

FBiH: Izolacija skraćena na 10 dana, poslodavci moraju omogućiti rad od kuće
U Federaciji BiH uvode se nove mjere s ciljem spriječavanja širenja zaraze koronavirusom jer trenutna situacija je preozbiljna, rečeno je na press konferenciji Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Jedna od najvažnijih novih mjera je da zaposlenima treba omogućiti rad od kuće kad god je to moguće, a druga da se razdoblje izolacije za lakše i srednje teške slučajeva obolijevanja od Covid-a 19 skraćuje sa 14 na deset dana.

Ove mjere i druge detalje prezentirali su na press konferenciji Kriznog stožera Sanjin Musa i Goran Čerkez nakon što su donesene na sjednici Stožera održanoj u utorak.https://a9b48319db7c240deaabb58f6d46c74c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Svi gospodarski subjekti u FBiH dužni su organizirati uposlenima rad od kuće ako to dozvoljava priroda posla, a ako ne, treba organizirati takozvano klizno radno vrijeme, što znači rad po skupinama, s ciljem da u istom prostoru bude manje ljudi.

Uz napomenu da su uredi mjesta pogodna za širenje zaraze, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je na ovoj press konferenciji rekao da rad od kuće ili po skupinama treba organizirati ako poslovni prostor nema odgovarajuće provjetravanje (prozore) niti je moguće držati fizičku distancu od dva metra među ljudima, kao i tamo gdje se ne nose zaštitne maske.

Zapovijed Kriznog stožera bit će objavljena do srijede navečer, rekao je Čerkez.

U ime Kriznog stožera, on i Musa su sadašnju situaciju u Federaciji BiH nazvali preozbiljnom, kad svi zajedno trebamo pokušati ublažiti rast epidemije. Ne treba izlaziti vani bez potrebe, dodao je Čerkez napominjući da ne govori o lockdownu već o ljudskoj molbi.

I ministar zdravlja FBiH je više puta rekao da nikakve mjere nisu izuzete, nismo doveli situaciju do lockdowna ili ograničavanja kretanja jer smo tu mogućnost dali županijama. Mnogi su prešli incidencu od 500 koja je vrlo ozbiljna i mnoge zemlje u Europi su išle u lockdown kad im se to dogodilo, kazao je Čerkez.

Zdravstvene ustanove su pozvane da obustave intervencije koje mogu čekati, tzv. hladne programe, ali bolesnicima čije je stanje hitno, boluju od karcinoma, potrebna im je transplantacija i sl., bit će obavezno pružena odgovarajuća zaštita, rečeno je također na ovoj press konferenciji.

Dakle, naš poziv ne znači da smo obustavili zdravstvenu zaštitu, svi hitni slučajevi moraju biti tretirani. Isto važi i za transplantacije, ti programi su obavezni, Čerkezove su riječi.

OGLASI

Loading