Select Page

Izbori za Sabor RH: Poziv na prethodnu i aktivnu registraciju birača

Izbori za Sabor RH: Poziv na prethodnu i aktivnu registraciju birača

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju 5. srpnja 2020. u RH, na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu će se održati u subotu 4. srpnja 2020. i nedjelju 5. srpnja 2020.  godine, priopćeno je iz Veleposlanstva RH u Bosni i Hercegovini.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u subotu 4. srpnja 2020. i nedjelju 5. srpnja 2020. u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini:

  • hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registracijubirača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači mogu pregledati i pozivaju se da pregledaju svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica). Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Početak prethodne i aktivne registracije je 3. lipnja 2020., a rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača i završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 24. lipnja 2020. godine.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.    

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading