Select Page

Nakon 12 godina žitelji Mostar konačno imaju mogućnost izraziti volju

Nakon 12 godina žitelji Mostar konačno imaju mogućnost izraziti volju

Hrvatski narodni sabor pozdravlja napore političkih predstavnika i potpisivanje Sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru i Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

“Ova dva velika Sporazuma čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava. Potpisani Sporazum za Grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su spriječili izborne procese. Poslije 12 godina ovaj grad i njegovi žitelji konačno imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini”, priopćeno je iz HNS-a BiH. 

“Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina. Grad Mostar danas je jedini istinski multietnički grad i kao takav može poslužiti kao primjer svim sredinama koji svoje različitosti trebaju promatrati kao bogatstvo te ih promicati i sačuvati. Mostar je danas ključno i strateški važno regionalno, infrastrukturno gospodarsko i ekonomsko središte koji povezuje sve dijelove jugoistoka Europe.

Također, pozdravljamo i potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Implementacijom potpisanih načela riješavaju se ključne prepreke legitimnog predstavljanja i normalno političko funkcioniranje ključnih institucija koje je definirao Ustav BiH.
Oba potpisana Sporazuma predstavljaju temelj za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine osiguravajući nužne preduvjete za procese integracije koje je EU stavila pred našu zemlju”, navodi HNS BiH.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading