Select Page

Krediti za obrt do 400.000 KM i povoljniji uvjeti, stipendije za deficitarna zanimanja

Krediti za obrt do 400.000 KM i povoljniji uvjeti, stipendije za deficitarna zanimanja

Zbog činjenice da vlasnici malih i srednjih tvrtki, obrta, nemaju mogućnost doći do povoljnih kredita, ali i time jeftinijeg investicijskog kapitala jer nema razvojnih fondova, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH planira u budućnosti nešto radikalnije promijeniti, piše Večernji list BiH.

Odgoda plaćanja i kamata

Prema podacima iz njihova strateškog plana, zbog činjenice da je malo i srednje poduzetništvo prepušteno uglavnom investicijskim kreditima, tražit će se izgradnja sustava koji će omogućiti nesmetan pristup povoljnim financijskim sredstvima, dugoročnim i kratkoročnim kreditima, s uvjetima koji realno omogućuju njihovu otplatu. “U usporedbi s drugim zemljama, naši poduzetnici i dalje koriste veoma skupa sredstva”, stoji u zaključku Ministarstva. Kroz program “Kreditni poticaj razvoju poduzetništva i obrta” cilj je osigurati povoljnije izvore financiranja za investicije malih i srednjih poduzeća, i to u stalna sredstva minimalno 70% odobrenih kreditnih sredstava i u repromaterijal do 30%. Zamisao je da se krediti plasiraju preko Razvojne banke s rokom povrata sredstava do sedam godina, odgodom plaćanja do dvije godine i kamatnom stopom od 1,5% godišnje. Krediti su mogli biti odobreni u iznosima od 20.000 do 400.000 KM, ovisno o veličini poduzeća. Korisnici kredita mogu biti obrti i gospodarska društva definirani kao subjekti malog gospodarstva.

“U protekloj godini odobreno je 29 kredita. Ukupno odobrena sredstva po ovom projektu iznose 6,786.120 KM, od čega za nabavu opreme 3,361.420 KM, za izgradnju objekata 2,181.000 KM i za repromaterijal 1,243.700 KM. Ukupan broj novih zaposlenja kod korisnika kredita povećao bi se za 119 djelatnika”, stoji u izvješću Ministarstva.

Radit će se i na edukaciji nedostajuće radne snage za malo i srednje poduzetništvo u cilju, kako ističu, poticanja učenika da se obrazuju za obavljanje djelatnosti deficitarnih zanimanja. Nastavit će se provoditi već započeti projekt “Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i za tradicionalne i stare obrte”.

Podržano 19 korisnika

Akcijskim planom ovo Ministarstvo planira jače povezati obrazovne i znanstvene ustanove i malo i srednje poduzetništvo te raditi više na transferu znanja i korištenju novih tehnologija. Zbog toga Ministarstvo već dulje razdoblje provodi projekt “Poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama” kroz koji je u 2017. podržano 19 korisnika s ukupno 108.956,90 KM. Namjena projekta bila je nabava opreme potrebne za znanstveni rad, kao i bolja povezanost znanstvenog i gospodarskoga sektora u FBiH.•

vecernji.ba

OGLASI

Loading