Select Page

Manifestacija „Posuško lito 2023.“ večeras će biti otvorena monodramom „Ispit savjesti“ Roberta Kurbaše!

Manifestacija „Posuško lito 2023.“ večeras će biti otvorena monodramom „Ispit savjesti“ Roberta Kurbaše!

Danas započinje kulturno-športska i zabavna manifestacija „Posuško lito“ 2023, koja ove godine broji rekordna 63 događaja! Kako je najavio načelnik općine Posušje Ante Begić sa članovima tijela za provedbu ove manifestacije, raznolik nas program očekuje kroz 5 mjeseci trajanja „Lita“!

Večeras će biti upriličeno i svečano otvorenje u posuškoj Kinodvorani, a nakon toga očekuje se izvedba monodrame „Ispit savjesti“, djelo glumca i redatelja Roberta Kurbaše, nadahnuto prozom velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

U ovoj monodrami Kurbaša postavlja Ujevićeva pitanja o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, stvarnosti…, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova predstava potiče na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti

„Monodrama „Ispit  savjesti“ ima podosta staža, nastala je prije 14 godina, točnije 2009.godine, kada sam prešao u vlastitu produkciju, a ovo je prvi autorski komad koji sam napravio i izveo sam ga preko 200 puta. Priča je ovo o odnosu čovjeka s Bogom, o odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, politici, religiji, zapravo svemu onome što je danas itekako aktualno, bezvremenska pitanja i vječni odgovori. Prije svega, ovo je jedan epski put čovjeka do samospoznaje i svojevrsna terapija, a Tin Ujević je veliki pjesnik i čovjek koji nam je ostavio predivnu pisanu ostavštinu koju treba ponavljati“, izjavio je za Radio Posušje redatelj i autor Robert Kurbaša.

Za monodramu „Ispit savjesti“ glas duše dala je Jelena Bosančić, stručni suradnik je Tomislav Najev, a autor glazbe Miki Nopling.

„Silno me veseli što ću gostovati u Posušju i imati čast otvoriti manifestaciju „Posuško lito“ upravo ovom predstavom.  Pozivam prije svega mlade ljude, adolescente koji tražu svoj put u zrelost, da dođu jer upravo oni mnogo mogu naučiti iz ove predstave. Pozivam, naravno, i sve ljude dobre volje, da uživaju u ovoj kazališnoj predstavi, a garantiram sve osim dosade“, istaknuo je Kurbaša za naš radio.

Otvorenje manifestacije „Posuško lito“ kao i monodrama „Ispit savjesti“ Roberta Kurbaše na rasporedu su večeras u 20:00 sati u posuškoj Kinodvorani, a svi ste dobrodošli. Ulaz na ovaj, kao i na sve događaje Posuškog lita, je slobodan.

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading