Select Page

Mjere za spas ekonomije: Što vlasnici malih biznisa konkretno predlažu vlastima

Mjere za spas ekonomije: Što vlasnici malih biznisa konkretno predlažu vlastima
Grupa ”Glas malih biznisa” koju je nakon početka pandemije koronavirusa u BiH i njezinog izrazito negativnog utjecaja na ekonomiju pokrenuo poduzetnik Ejub Kučuk uputila je 18 amandmana na stabilizacijski zakon Vlade FBiH popularno nazvan “korona-zakon”.

Iz grupe koja okuplja blizu 44.000 članova kažu kako su nakon dostavljanja primjedbi na Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica svjedočili velikom broju nepravičnih i asimetričnih rješenja na nižim razinama vlasti (županije i općine) i vijestima iz vodećih država prema kojim će se voditi ratna ekonomija 2020. i 2021. godine te upozorenja građanima EU zemalja da zaborave na putovanja i godišnje odmore izvan zemlje, bar do rujna 2020. godine.

Sve to već utječe razorno na sve industrije u BiH, a svakim danom će utjecati još više. Tijekom prethodnog vikenda, a na osnovu informacija o MMF zaduživanju, napravili smo izračun prema kojem će FBiH veoma brzo imati više od 770 milijuna KM operativnih sredstava u Stabilizacijskom fondu: u početnom razdoblju će trebati samo 610 milijuna KM za tri mjeseca (travanj – lipanj), firme u proračun vratiti 244 milijuna KM kroz poreze i doprinose, konačni proračun za pomoć gospodarstvu će vrijediti samo 366 milijuna KM (minimalne plaće), ostati dovoljno sredstava za Jamstveni fond, pomoć županijama i općinama, ekonomska stabilnost FBiH ostati na planiranoj razini, a sredstva za pomoć gospodarstvu ni na koji način ne utječu na mirovinske, socijalne i druge fondove, kažu oni, prenosi Klix.

Oni su izradili amandmane na zakon koji, kako pojašnjavaju, obuhvaćaju:

  • Plaćanje svih davanja na minimalnu plaću i isplatu minimalne plaće za sve poslovne osobe (pravne i fizičke) koja obavljaju registriranu djelatnost ukoliko im je zabranjen rad ili u mjesecu obračuna imaju najmanje 20% pad prometa prema obračunu definiranom u zakonu.
  • Oslobađanje 50% poreza na dobit za 2019 za firme koje su izmirile obaveze prema zakonu
  • Ostale izmjene zakona koje se tiču vođenja sporova, zateznih kamata i slično.

Ako to ne riješimo “korona zakonom” naknadni pregovori s nižim razinama vlasti će oduzeti mnogo vremena, a veoma je sigurno da će radnici različitih firmi biti drugačije tretirani. Gospodarstvo to ne može podnijeti pa vas molimo da se prilikom promišljanja o našem prijedlogu vodite načelom pravičnosti i činjenicom da otpuštanje radnika znači i ponovni rad na odabiru i primanju na posao novih radnika, što će odložiti brzi oporavak gospodarstva. Baš zbog toga spriječimo otpuštanja i kreirajmo okruženje s bar malo sigurnosti za bh. gospodarstvo, zaključuju iz grupe Glas malih biznisa.

OGLASI

Loading