Select Page

NAKON ODLASKA VELIKOG BROJA: Jeftina radna snaga postaje prošlost

Problemi koji muče investitore u BiH su nedostak radne snage te kako zaustaviti trend odlaska.

– U RS generalno postoji problem ne samo s kvalitetnom radnom snagom, nego uopće s radnom snagom, te se ovaj problem može riješiti u sinergiji svih faktora u RS, od nadležnih ministarstava, Gospodarske komore RS, gospodarstvenika i investitora na području RS, kazao je za Nezavisne novine Pero Ćorić, direktor Gospodarske komore RS.

Ćorić je istaknuo da se prije nekoliko godina govorilo o komparativnoj prednosti ovih prostora kada je u pitanju radna snaga, te smatra kako je to bio pogrešan koncept.

“Na tom smo sve zasnivali i strane investitore smo pripremili da mi ovdje imamo jeftinu radnu snagu, s čim se sad suočavaju domaći gospodarstvenici, jer su dobili tešku konkurenciju”, kazao je Ćorić.

Ćorić pojašnjava kako školstvo nije pratilo razvoj gospodarstva i opće brzine razvoja tehnologija, te da se sada nalazimo u teškoj poziciji.

“Nemamo prostor za sporo rješavanje problema. Sad smo u situaciji da te probleme moramo rješavati bržim tempom i novim zakonskim rješenjima. Prije svega dualno obrazovanje treba što prije zaživjeti”, rekao je Ćorić.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i poduzetništva RS, rekao je kako je prvi korak za popravljanje stanja u gospodarstvu da se radna snaga pokuša zadržati kroz zakon o povećanju plaća od početka godine, te se na taj način smanji problem odlljeva radne snage koji je evidentan ne samo u RS, već u cijeloj regiji.

Petričević je napomenuo kako na ulaganja stranih investitora u RS najviše utječu politički problemi, a to je trenutno najviše neformiranje Vijeća ministara.

“Što se tiče Ministarstva gospodarstva i poduzetništva, u proteklih deset mjeseci smo radili dosta na olakšicama kako bismo stvorili što bolji poslovni ambijent kako za domaće, tako i za strane ulagače”, rekao je Petričević.

Sanja Miočić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora, kaže kako sve ukazuje na neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, te je napomenula kako se suočavaju s paradoksom da pored visoke stope nezaposlenosti postoji ozbiljan deficit stručnih ili kvalificiranih kadrova za gospodarstvo i različite industrije.

“Suočavamo se i s problemom odlaska radne snage, mladih, visokoobrazovanih i kvalificiranih kadrova”, kaže Miočić.

Ona kaže kako zagovaraju fleksibilnije forme zapošljavanja, da se urede oblasti studentskog zapošljavanja, zapošljavanja sezonskih radnika, te angažiranje agencija, odnosno posredovanja pri zapošljavanju.

Miočić je također rekla kako se investicije u BiH u posljednjih nekoliko godina kreću u rasponu od 600 do 700 milijuna KM.

“Ove godine podaci pokazuju na znatno povećanje od nekih 50 posto, tako da do kraja godine možemo očekivati investicije približno milijardu KM, a podaci o tome će biti objavljeni tek u kolovozu sljedeće godine. Činjenica je da svjedočimo blagom porastu investicija i da investitori dolaze i pokazuju interes”, rekla je Miočić.

Istaknula je da je prošlogodišnje istraživanje među članicama Vijeća pokazalo da je 84 posto članica spremno preporučiti BiH kao destinaciju povoljnu za ulaganje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading