Select Page

NOVI UDARAC: Helez izgubio pravnu bitku zbog neutemeljenih optužbi

NOVI UDARAC: Helez izgubio pravnu bitku zbog neutemeljenih optužbi

Nakon presude Županijskog suda, ministar Zukan Helez će morati ispraviti svoje odluke i pred kraj mandata teške volje priznati kako nije bio u pravu i kako su njegove optužbe pravno neutemeljene

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida rata izgubio je sudsku parnicu na Županijskom sudu u Zapadnohercegovačkoj županiji koju je pokrenuo protiv voditelja timova za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze. Sud je odlučio da nije točna informacija kako su voditelji timova za pitanje evidencije iz oblasti vojne obveze odbijali revizorskim timovima za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolažu. Oslobođeni su svake krivnje koju je ministar Zukan Helez samoinicijativno i bez dokaza svalio na voditelje navednih timova u Zapadnohercegovačkoj županiji jer ona zapravo nije ni postojala. Iznesenih optužbi, koje je javno servirao federalni ministar za pitanja branitelja i invalida rata, oslobođen je Boro Miličević, šef Skupine za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg, doznajemo od njegova odvjetničkog tima.

Tužbe protiv Heleza

Spomenimo da se ministar Zukan Helez javno hvalio kako je Općinski sud u Širokom Brijegu donio presudu protiv šefova Skupine za pitanje evidencija iz oblasti vojne obveze jer su nakon pismenih poziva i naloga koje je on osobno izdao odbili revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže, piše portal Vecernji.ba. Ta je dokumentacija, po njegovoj tvrdnji, bila neophodna za obavljanje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika umirovljena pod povoljnim uvjetima. Čak je tvrdio kako je svjestan pritisaka i dosadašnje prakse pojedinih pravosudnih tijela na području Zapadnohercegovačke županije. Nakon presude Županijskog suda, ministar Zukan Helez će morati ispraviti svoje odluke i pred kraj mandata teške volje priznati kako nije bio u pravu i kako su njegove optužbe pravno neutemeljene. No, to nije konačna tužba zbog javnog vrijeđanja, inzistiranja na provedbi odluka koje su neustavne i protuzakonite. Vlasti hrvatskih općina i županija iz Hercegovine, udruge branitelja i invalida rata tužit će Zukana Heleza.

Njegove izjave, stenogrami sa sjednice federalne Vlade u kojoj cijelu zapadnu Hercegovinu Helez kvalificira kao banditsku koja ruši Federaciju BiH i ne poštuje njezine zakone, ide na ruku tužiteljima i presudu će sigurno dobiti. U dokazivanju pravde na ruku im ide i odluka Ustavnog suda FBiH koji je, spomenimo, utvrdio da član 9 Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na odluke izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading