Select Page

NOVI ZAKON: Manje prometnih nesreća i smanjenje broja poginulih osoba

NOVI ZAKON: Manje prometnih nesreća i smanjenje broja poginulih osoba

Stanje sigurnosti u prometu na području Federacije BiH za siječanj – rujan 2018. godine u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, prema statističkim podacima županijskih MUP-ova, karakterizira smanjenje broja prometnih nesreća za 734, što u postocima iznosi 3,59 posto te smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 38 (ili 27,94 posto), piše Večernji list BiH.

Radarski sustav

Jedan od razloga smanjenja prometnih nesreća, ali i prekršaja, sigurno je i sustav radarskih kontrola u Bosni i Hercegovini, koji poprilično dobro funkcionira, pogotovo u Federaciji BiH. Izdvaja se Unsko-sanska županija u kojoj se nalaze čak 34 radarske kutije. Na radarske zasjede najviše “nasjedaju” vozači sa stranim registracijskim oznakama, no naplata kazni za počinjene prekršaje nije na zadovoljavajućoj razini. Vozači u BiH za prethodnih nekoliko godina, a zaključno s 2017., zbog neplaćenih kazni za prometne prekršaje duguju čak 19,72 milijuna maraka. Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Nezavisnim je potvrđeno da vozači u FBiH, prema prekršajnim nalozima izdanim sa statusom “prekoračeni rok plaćanja”, odnosno statusom “kazne koje nisu plaćene”, duguju 12,2 milijuna KM, u RS-u 6,8 milijuna i u Distriktu Brčko 720 tisuća KM. Problem predstavljaju i stranci koji dođu u BiH te voze tuđa vozila i prave velik broj prekršaja za koje se ne može izvršiti naplata.

Pooštrene kazne

Novim zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH (ZOBS BiH) pooštrene su kazne za nesavjesne vozače. Tako će oni koji tijekom vožnje koriste mobilni telefon ili drugi audio i videouređaj biti kažnjeni sa 100 do 300 KM, za nevezanje sigurnosnog pojasa za vozača i sve putnike u vozilu također su predviđene kazne u iznosu od 100 do 300 KM. Dijete mlađe od 12 godina vozi se na zadnjem sjedištu, a oni koji se toga ne budu pridržavali, ako ih policija zaustavi i provjeri, bit će kažnjeni od 400 do 1000 KM. Kazne za prekoračenje brzine kreću se u rasponu od 50 do 1000 KM, kazne za vožnju pod utjecajem alkohola također od 50 do 1000 KM, a ako vozač odbije testiranje na alkohol ili drogu kažnjava se iznosom od 400 do 1000 KM. Za vožnju bez položenog vozačkog ispita, kao i vožnju neregistriranog vozila, također su predviđene kazne u iznosu od 400 do 1000 KM. Također, uz novčane kazne nesavjesnim vozačima dodjeljuju se i kazneni bodovi, koji se upisuju zajedno s glavnom kaznom, koja može biti novčana ili zatvorska, uz zabranu upravljanja vozilom.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading