Select Page

Od svake registracije automobila za okoliš ide 21 KM, za očuvanje voda 20, a za ceste 50 maraka

Od svake registracije automobila za okoliš ide 21 KM, za očuvanje voda 20, a za ceste 50 maraka

Po podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), u 2016. u Bosni i Hercegovini registrirano je 990.730 cestovnih motornih vozila. Od ukupnog broja registriranih vozila, najveći postotak zauzimaju putnička motorna vozila – 87 posto.

Ako se uzme podatak o broju registriranih vozila i prosječna cijena registracije jednog automobila srednje klase, koja stoji 550 KM, dobije se podatak kako su građani i tvrtke za registraciju vozila u BiH izdvojili skoro 550 milijuna maraka. Prilikom registracije vozila plaćaju se razne naknade koje pune proračune ove zemlje.

Novac za ekologiju

Tako je jedna od stavki koje se plaćaju prilikom registracije automobila zaštita voda. Ona prilikom registracije jednog prosječnog obiteljskog automobila, koji ćemo uzeti za primjer, iznosi 20 KM. To znači kako građani i tvrtke za zaštitu voda kroz registraciju vozila godišnje izdvoje skoro 20 milijuna KM. Milijun maraka više izdvaja se za zaštitu okoliša jer naknada koja se plaća prilikom registracije iznosi 21 marku. Ono što je najveća ironija ove priče, s obzirom na stanje cesta u cijeloj BiH, jest činjenica kako se prilikom registracije vozila izdvaja 50 maraka cestarine. To znači kako država na ovoj naknadi u samo jednoj godini naplati skoro 50 milijuna maraka. S obzirom na ovaj godišnji iznos, realno bi bilo očekivati da stanje na bh. prometnicama bude mnogo bolje negoli je to sada slučaj. Ipak, realnost je sasvim drugačija. Tu je i cijeli niz drugih naknada. Samo, primjerice, naljepnice građani i tvrtke godišnje plate pet milijuna maraka. Zanimljivo je kako podaci govore da građani većinom nisu upoznati s time što sve plaćaju prilikom registracije vozila.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading