Select Page

Održan 15. memorijalni susret planinara u Masnoj Luci

Održan 15. memorijalni susret planinara u Masnoj Luci

Planinari za sebe vole reći da oni ne odlaze vikendom u planinu već da žive u planini, a da se samo preko tjedna spuštaju u doline. Osim što žive u planini i za planinu, neki tamo i umiru, a upravo smrt Ivice Plazonića na Čvrsnici, okuplja mnoštvo planinara na memorijalnom skupu „Ivica Plazonić“ koji se svake godine održava u prekrasnoj Masnoj Luci na Blidinju.

Mislim da o ljepoti prirode u Masnoj Luci i Parku prirode „Blidinje“ ne treba posebno pisati, jer dovoljno je napomenuti da su planinari počeli stizati još početkom tjedna, samo da bi koji dan više kampirali, planinarili i uživali. Tako se na ovom skupu okupilo više od 35 planinarski društava sa više od 500 planinara iz raznih krajeva BiH i Hrvatske. Ove godine je bilo dosta kiše koja je nekima malo kvarila uživanje, ali mnogima i nije jer i to je dio prirode, a malo blata pod kotačima vozila nikako nije moglo pokvariti trodnevnu feštu planinara.

Petak je bio dan dolaska i raspremanja, te večernjeg druženja uz roštilj, ali ne previše jer ujutro je valjalo krenuti prema vrhovima planina. U subotnje jutro mnogi su krenuli stazom preko Boričevca prema najvišem vrhu Čvrsnice, Pločnom (2228 mnv). Na ovoj stazi se i nalazi spomen ploča Ivici Plazoniću, te se tu planinari svake godine okupljaju da bi se pomolili i odali počast pokojnom Ivici, a onda nastavili put do vrha Čvrsnice. Pored uspona na Pločno, penjalo se još i na Veliki Vran (2076 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv).

Posebna atrakcija je bio stariji gospodin Ivan, član HPD Prenj 1933, koji se sa svojih 87 godina (dobro ste pročitali, 87) zaputio s grupom planinara iz Masne Luke prema V. Vilincu. Na naše čuđenje Ivan je s lakoćom prehodao 10 sati žestokog krša Čvrsnice, a kada mu je od velikog napora i vrućine na povratku malo pozlilo, zabrinuto smo mu dijelili savjete da ne smije piti rakiju već samo vodu, na što je on samouvjereno rekao da mu nije zlo od mlake rakije, već od mlake vode. Zašutili smo, jer valjda bi mi trebali slušati njegove savjete s obzirom na doživljene godine, a k tomu još i planinari.

Misa u Masnoj Luci

Po povratku s uspona planinare je dočekao okrepljujući gulaš kojeg je svima dijelilo HPD Pločno, a nakon toga su uslijedile igre povlačenja konopa, jačanje na gredi, utrka u vrećama i dodjele zahvalnica. Vrijedi napomenuti da je naša muška ekipa bez problema potukla svu konkurenciju u povlačenju konopa, a jedino su pokazali slabost kada im se suprotstavila ženska ekipa iz Viteza.

Najstarijem planinaru pripala je čast paljenja logorske vatre, oko koje se družilo i pjevalo do dugo u noć. Nedjeljno jutro je bilo rezervirano za misu u crkvi Sv. Ilije u Masnoj Luci, a kako ove godine na nedjelju pada i Ilijindan, crkva je bila prepuna pa je mnoštvo ljudi misu pratilo u dvorištu. Nakon mise, HPD Malačka je dijelilo planinarski grah, i to je bio posljednji organizirani događaj ovog skupa, iako su se mnogi još zadržali sve do mraka, družeći se i uživajući još malo u planinskom ambijentu.

Financijska bilanca negativna – entuzijazam pozitivan

Tradicionalno ovaj skup zajednički organiziraju naše društvo HPD Pločno iz Posušja i HPD Malačka iz Kaštela, što je našim članovima posebno zadovoljstvo i čast, usprkos činjenici da ukupna financijska bilanca ovog skupa svake godine bude negativna. To samo pokazuje koliko je kod planinara prisutan entuzijazam, koji je jamac da će biti još puno ovakvih skupova, planinarenja, pjesme i smijeha. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom skupu, društvima i pojedincima, a posebno članovima gorske službe spašavanja iz Posušja, Mostara, Čitluka, Imotskog i Splita, koji su se brinuli za sigurnost planinara na ovom skupu.

masnaluka20143 masnaluka20145 masnaluka20141 masnaluka20142 masnaluka20144

Tekst: Oliver Lončar

OGLASI

Loading